Vad la grunden till ditt entreprenörskap?

Att vara entreprenör är enligt mig inte något som uppstår över en dag. Utan det är något som växer fram under en lång tid. I många fall redan under barndomen.

Kanske var det när du började sälja jultidningar? När du sålde saft till törstiga grannar på sommaren? Eller när du fick följa med till dina föräldrars kontor och titta vad de gjorde?

För mig var det en mix av alla. Min företagssamma mamma Pia som drivit frisörsalong sedan hon var 18 år var något som inspirerade mig väldigt mycket. Detta ledde till många försök till att tjäna pengar och utvecklas vilket involverade både jultidningar, saftstånd och att köpa prylar på loppis, paketera om och sedan sälja dyrare till dumma (eller kanske givmilda) släktingar.

Detta la den grund som idag gör mig till en entreprenör. Jag var inte en entreprenör då, jag var inte det för 3 år sedan. Men jag är det nu. Jag kan utan problem eller skam i kroppen kalla mig det. Jag har mognat in i entreprenörskapet.

Som entreprenörssjäl så måste du ta dig förbi många hinder. Ett stort är skolan som tycker du istället ska studera och skaffa dig ett bra betalt jobb. Det passar inte alla, och speciellt inte dig som entreprenör eller du som strävar mot entreprenörskap. Tyvärr kan detta hämma din utveckling, men kan du ta dig förbi detta så har du kommit långt.

Den enda som kan avgöra om du är en entreprenör, är du själv. Vad säger ditt hjärta? Vad säger din hjärna? La du grunden till ditt entreprenörskap i unga dar?

Din resa till entreprenörskap har säkert varit både spännande och nervkittlande. Säkert också både rolig och ibland tråkig. Men en sak kan du vara säker på. När du kommer fram så har det varit värt det. Kom ihåg det, de gånger du funderar på att ge upp.

Vad la grunden till ditt entreprenörskap? Var snäll och dela med dig av detta. Antingen här i en kommentar eller i ett inlägg på din blogg.

About Andreas 604 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

22 Comments

 1. För mig är det en kombination av flera faktorer. Här är bara lite av det jag kommer på spontant. Nedanstående är bara vad jag tycker idag. Om jag skulle skriva listan om 2 år skulle den antagligen se väldigt annorlunda ut. Här är iaf några punkter till varför jag tycker det är bra att prova på att vara entreprenör/egenföretagare

  1: Vill inte vara fast i en viss rutin (vissa rutiner har man ju ändå typ borsta tänderna, men du fattar nog vad jag menar.)

  2: Vill ha nya erfarenheter, det får man iofs också genom att hoppa på olika anställningar men då är det ändå lätt att fastna. Att variera är nog nyckeln för mig.

  3: Att inte försöka vara beroende av inkomster som enbart kommer från ett håll. Ständigt försöka hitta nya vägar att tjäna en extra hacka. Det är också detta som gör att man får en mer allround-kunskap och inte bara blir specialist på en nischad grej. Detta gör ju att man får en mer realistisk helhetsbild av hur allting egentligen snurrar.

  4: Du lär dig allt i din egen takt och bestämmer själv vad du vill satsa lite extra på.

  5: Kontakter, du bestämmer själv vilka du vill ha omkring dig och vilka som du kommer samarbeta med i olika skeden.

  Jag skulle säkert kunna fylla på med 15 punkter till men det här var iaf lite för att få folk att börja kommentera lite i denna post 🙂 Skulle vara intressant att se vad ni andra tycker och tänker.

 2. Därför jag kan inte ha en chef. Jag vill ha frithet och litar på att min egen arbetsinsats kommer längre än att vara inlåst på ett kontor som inte är öppna för mina brilljanta ideér 🙂

 3. Jag förstår det Mattias. Du ÄR ju chefen med stor C.

  Men ja, det är ju så att om man är en idéspruta och inte kan få utlopp för det så kan det gå illa.

 4. Jag tror det är olika saker, men främst är det nog min vilja att skapa något helt eget och, naturligtvis, lyckas med det. Behöver inte bli miljonär, men känna att det går bra.

  Sen vill jag alltid lära mig nya saker och få nya erfarenheter.

  Det ligger nog lite i släkten också tror jag, har flera nära som varit entreprenörer.

 5. Jag har samma inställning som dig. Miljonerna är inte det som lockar utan att man kan skapa något som ger avkastning så att man kan leva på det samt fortsätta bejaka sin kreativitet.

 6. För mig var entreprenörskapet inget jag ens var medveten om förrän jag började jobba. Jag var helt inställd på en karriär som ”suit” i finansbranschen. Det var först när jag insåg hur tråkig den är som jag började titta på alternativ.

  Ur en sitation där det var svårt att få jobb pga extrem lågkonjunktur för ett par år sedan blev det ett företag. Jag fick lära mig allt den hårda vägen men ockås ”börja om” rent kunskapsmässigt. Det jag hade ärt mig genom min examen i finansiell ekonomi visade sig inte funka så bra.

  NU ser jag jag ett liv i entreprenörskap framför mig. Jag hoppas jag får möjligheten att starta 10-15 företag fram till min bortgång och göra många människors liv bättre. För entreprenörskap handlar inte om pengar, det är en trevlig biprodukt, utan att du genom dina egositiska handlingar kan göra världen bättre!

 7. Familjens bakgrund spelar viss roll här. Vet att min farfar och hans fabrik med allt vad det innebar alltid intresserade mig.

  Du får mer flexibilitet med tider när du driver eget. Även om det såklart ofta krävs att du har någorlunda kontorstider. I alla fall någon på företaget.

  Vill Du köra en 12 timmars arbetsdag så blir du belönad på ett helt annat sätt, vilket ibland kan vara önskvärt när du bygger värde för dig själv.

  Medan du andra gånger kan ta ledigt precis när det passar, utan att behöva fråga någon om lov först.

 8. TACK för att du finns här och visar folk att entreprenörer inte är dumma i huvudet bara för att de kanske inte väljer akademiska studier. Jag är trött på att få höra att jag är ”för smart” för att välja bort universitetsstudier och satsa på den KY-utbildning som jag är intresserad av, jag är trött på att få höra att akademiker blir lyckligare och rikare för det blir de inte, och jag är trött på att få höra att… *suck* Uppenbarligen är jag väldigt trött på skeptikerna i detta samhälle. Jag tror att jag nöjer mig med att säga det.

  Jag länkar till detta inlägg från min blogg, för det var riktigt bra! Godkväll!

 9. Tack Korpen för dina vänliga ord. Jag vet att det finns många andra i din situation som känner likadant. Det hoppas jag vi ska kunna ändra på.

 10. Efter flera års Universitetsstudier i Sverige och utomlands fick jag inget jobb och inga jobbintervjuer så jag startade eget medan jag väntade på ett jobb. Jag lever sedan några år tillbaka på ehandel och har ett ganska flexibelt och självständigt jobb. Jag saknar dock fortfarande arbetslivserfarenhet från ett större ftg och nu börjar jag bli till åren och snart är jag väl för gammal för få något. Jag sökte nyss några jobb, ett 10-tal, men förväntar mig inga intervjuer, men anser mig i alla fall som klippt och skuren för några av jobben. Även om jag är entreprenör på heltid och har flera projekt som jag vill starta och har en schysst inkomst så skulle jag vilja få lite kompletterande arbetslivserfarenhet och visa lite vad jag går för. Det har blivit lite av mitt öde av att vara entreprenör. Jag har haft otroligt otur på mina jobbintervjuer. Ex. fastnat i hissen på vägen upp till intervjun så att jag blev sen och en av cheferna drog. Åkt över halva jordklotet bara för att få veta att chefen inte är där och intervjun är inställd. Kan du komma tillbaka? Företag som bara har snott mina ide’er, men inte velat anställa mig. Att vara entreprenör är väl egentligen det optimala. Du slipper slava för någon annan, du kan ev. styra din egen tid, överskottet som du skapar kommer dig själv till del. Du kan tjäna mer pengar än om du är anställd.

 11. Intressanta tankar och berättelse E. Jag tror många känner igen sig och även fast det inte är något jag någonsin strävat efter så tror jag att det kan vara riktigt nyttigt att arbete som anställd i något större bolag i den bransch man arbetar i.

  Många tar vägen med studier, jobb och sen eget inom samma bransch.

 12. Jag har klarat mig hyfsat utan några som helst branscherfarenheter och det är väl egentligen inget som jag har saknat. Det jag istället har saknat är erfarenheter från att driva ett företag. Få lite erfarenheter om hur andra sköter det administrativa, etc. Anledningen till att jag ibland vill ha ett ”vanligt” jobb kanske mer bottnar i att jag aldrig fått något och att man då undrar om det är något fundamentalt fel på min CV eller mig..Typ, varför vill ingen ha mig!! 🙂 Fast egentligen kan jag ju bara ge långfingret till alla arbetsgivare…och att bli en löneslav är inget jag eftersträvar.

 13. För mig är entreprenörskap, precis som ni andra nämner något som växer fram i mig som individ. Att kombinera personlig utveckling med entreprenörskap är svårt, men inte omöjligt. Det handlar om att lägga allt på en, för sig själv, lagom nivå. Gör dig flexibel i båda leden, du vet aldrig vad som kan hända.

  Tiden rusar förbi, för mig började mitt entreprenörskap genom start av en förening med likasinnade. Genom min resa i det Svenska föreningsdjungeln är det lätt att att inspireras av eldsjälar och skapa nya kontakter.

  Som Marcus tidigare nämnde: Det är viktigt att välja sina kontakter och de personer man väljer att ha runt sig. Men också en konst att få dem att följa din linje, ditt entreprenörskap.

 14. Tack för din kommentar Erik.

  Det är som du säger att man måste lägga det på sin egen nivå men samtidigt känner jag att man måste sträva mot att ta sig till högre nivåer.

  Jag kan också känna igen mig i det du har fått från föreningslivet, jag har varit aktiv i olika föreningar sedan jaag var 8 år som spelare, tränare och ordförande i styrelse.

 15. Hej Andreas!
  Jag är en tjej precis fyllda 27.
  Jag har en idee eller snarare en produkt som jag vill förverkliga.Nu undrar jag!
  Hur börjar man?
  Vem tar man kontakt med?
  Har du några råd till mig,skriv gärna på min mail…

  mvh Malin

 16. Hej herr Bard,

  Precis som Malin har jag ide om en produkt och känner att det är dags att agera på iden.
  Hur börjar jag?
  Jag tar gärna del av informationen via mail, om det är möjligt.

  Tack!
  //Anna

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. RSS Tips för dig som är Internetentreprenör
 2. Resan mot heligheten « Badlands Hyena
 3. När jag förlorade min entreprenörsoskuld | PO, LEMENO!
 4. Mycket har hänt — Jonny Elofsson

Kommentarerna är stängda.