Guldkornen i Nyköping

Vid den Sörmländska kusten ligger en av Sveriges äldsta städer, Nyköping. Man har vid Nyköpingsån gjort fynd som daterats till så tidigt som 2000 år f.Kr. Utan tvekan finns det mycket historia i staden, som huserat många kungligheter och varit plats för politik och vendettor.

Historisk borg numera museum

Nyköpingshus vilar stilla vid Nyköpingsån. Den forna borgen som blev ombyggd till slott, har varit hemvist för kungar och ämbetsmän och har varit plats för mord, barnafödslar och bröllop. Den stammar från 1100-talet då det blev byggt en försvarsanläggning vid mynningen av den största ån i Södermanland. Genom århundraden har den blivit förstärkt, tillbyggd och nerbränd. Idag står den restaurerad i hela sin prakt och är ett museum som har historiska utställningar. Här finns också vallarna, ett populärt uteområde med utsikt över Nyköpingsån, som om sommaren används till att samlas med vänner och njuta av solen.

Båtar, beachvolleyboll och promenadstråk

Nyköpings hamn är ett annat populärt tillhåll om sommaren. Här kan man gå på en av de många restaurangerna som finns, eller ta en lugn kvällspromenad på den långa gångbryggan i trä. Inbyggda spotlights ger den en mysig atmosfär.
För de som gillar aktiviteter finns det en basketboll plan och ett område där man kan spela beachvolleyboll. En graffitivägg är satt upp och om man gillar att åka skateboard finns en skatepark, och för de minsta barnen finns en lekplats. För turister som kommer med husbil till Nyköping finns det vid hamnen plats att ställa sin husbil gratis i två dygn.

En av de mysiga uteserveringarna i Nyköpings hamn tillhör Hamnmagasinet. De serverar lunch och middag och här kan man också ta en utekväll i baren med vännerna och dansa till långt ut på småtimmarna. Deras meny består av deras version av svensk klassisk mat. Till lunch erbjuder de tre olika alternativ, ett vegetariskt, ett med fisk och ett med kött eller kyckling.

Det bjuds också på aktiviteter och shower på Hamnmagasinet. På tisdagar har de musikquiz, och man tävlar i lag om fyra. Vinnarlaget vinner en varmrätt från restaurangen. På onsdagar hålls det scenshower med livemusik. När helgen kommer satsas det stort på livemusik och god stämning. Trubadurer och DJ:s ser till att hålla igång besökarna.

Ta en svängom i Folkparks anda

Träffen är en mötesplats som lockar mycket folk. Det hör till Folkets park, och här kan man vara med på dansbandskvällar, Rockabilly-fester eller bingo. Träffen håller också konferenser och föreläsningar. Sommartid hålls den gamla utomhusscenen från tidigt 1900-tal öppen och där visas teater, musik och dans.

I Nyköpings centrum ligger kulturhuset Culturum. Byggnaden blev invigd 1989 och innehåller bibliotek och konsertsal med plats för över 500 personer. Här kan man som turist eller lokalbo uppleva musikaler, dansshower eller stand-up.

För de med rastlösa ben

För den som vill se så mycket som möjligt av Nyköping men inte vill köra runt med bil, finns det flera ställen som hyr ut cykel. Med cykel kommer man närmare staden och får uppleva mera än om man tar en runda med en bil. Det finns många fina cykelvägar i Nyköping, och man får se flera av Nyköpings stoltheter som Nyköpingshus, Alla Helgona kyrka och Gripsholmsparken. På de ställen som hyr ut cyklar har de också kartor över staden att ge de som skall cykla.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.