Vad bör man tänka på när man ska låna pengar?

Inlägget är skrivet i samarbete med Mici

Att låna pengar kan ibland vara nödvändigt. Till exempel då man ska köpa en lägenhet eller ett hus, eller om man ska göra någon slags investering. Ibland kan däremot ett lån vara mindre nödvändigt. Man kanske tar ett lån för att man lever över sina tillgångar, eller för att man till exempel vill kunna köpa en dyr resa. För att inte hamna i ekonomiska problem finns det en hel del saker man bör tänka igenom då man funderar på att låna pengar. I den här artikeln tänkte jag ta upp ett par sådana saker.

Låna inte i onödan
För det första är det alltid bäst att inte låna pengar i onödan. Ur ekonomisk synpunkt är det bäst att spara ihop till saker och ting, åtminstone när det gäller så kallade konsumtionslån. Konsumtionslån är då man lånar pengar för att köpa konsumtionsvaror som man gärna vill ha men som man kanske egentligen inte behöver. Man bör också fundera över om man verkligen har råd att betala tillbaka lånet eller om det finns risk att man fastnar i en lånekarusell där man tar flera lån för att finansiera det första.

Jämför lån
Om man har bestämt sig för att ta ett lån är nästa steg att jämföra olika typer av lån. Det finns hundratals, om inte tusentals olika lån att välja mellan och det är sällan att föredra att ta första bästa. Det viktigaste är att kolla upp är hur hög räntan är samt se vilken typ av kreditupplysning som görs av dig. Detta eftersom en kreditupplysning kan försämra din kreditvärdighet. Det finns företag som endast ägnar sig åt att jämföra olika lån så en bra idé kan vara att kontakta någon av dessa. Tjänsten är ofta gratis och det görs av personer som har mycket erfarenhet av räntor och lån.

Ta aldrig ett lån för att betala av ett annat
Något som man aldrig någonsin ska göra är att ta ett lån för att betala av ett annat lån. Detta leder till en ond cirkel som gör att skulderna bara ökar i slutändan. Om man märker sådana tendenser hos sig själv bör man allvarligt börja se över sin ekonomi och sitt levnadssätt.

En annan sak är att man ska vara ärligt mot sig själv. Om man tar ett lån på 5000 som ska betalas i slutet av månaden bör man fråga sig om man verkligen kommer att klara av nästa månad utan att behöva ta ett nytt lån. Om svaret är ja, varför behöver du då ta ett lån denna månad? Man bör aldrig ta ett lån enbart för att man har lite dåligt med pengar för tillfället även om det kan vara lockande.

Läs avtalet
Läs också noga igenom hela låneavtalet innan du godkänner det. Ibland kan dessa innehålla krångliga formuleringar, men det är viktigt att man själv förstår vad man läser och vad man ger sig in i. Att ta ett lån kan ibland vara till stor hjälp, men tänk på att det egentligen är ett köp man gör. Man köper helt enkelt pengar för mer än vad de egentligen är värda.

About Andreas 5203 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.