Tyngdtäcke – vi listar fördelarna

Jag är en person som alltid har sovit oroligt och har i perioder under hela mitt liv haft ordentliga sömnproblem. Förmodligen grundar det sig i viss stress- och ångestproblematik, men jag har liksom aldrig gjort något åt det på något sätt, varken med hjälp av sjukvården eller med några hjälpmedel.

Under senaste åren har det börjat pratas mycket om tyngdtäcken, och det säljs numera i många butiker och nätbutiker och når alltså nu den vanliga konsumenten och inte bara de med diagnostiserad problematik som får det som utskrivet ett hjälpmedel. Det ser jag som jättepositivt för det är verkligen ett hjälpmedel som kan hjälpa många, även om ett tyngdtäcke så klart inte är något för alla.

Jag har känt till fördelarna med tyngdtäcken i ca 20 år. Då började jag arbeta med barn som har ADHD och autism och det var som natt och dag med sömnen om de var utan. Dessa täcken var ett måste för deras hälsa. Men ändå har jag aldrig tagit tag i att skaffa mig ett eget täcke för mina egna hälsas skull. Och det är så dumt, för sömnen är en så stor och viktig del av den fysiska och psykiska hälsan.

Vad är då ett tyngdtäcke mer exakt?

Ett tyngdtäcke, även kallat vikttäcke, är ett helt vanligt vadderat täcke men det som skiljer det är att de har tyngder insydda i hela täcket.

Tyngderna omsluter dig, kan jämföras med massage eller att kramas om, för att få en lugnande effekt och göra dig avslappnad.

Tyngdtäcken finns i flera olika vikter och material. Vikten beror på kroppsvikt och storlek och vilket  behov man har, det ska kännas bra att ha det på sig och många testar olika storlekar innan de bestämmer sig för den vikt som passar bäst.

Vilka fördelar finns med ett tyngdtäcke?

  • Det kan dämpa oro och stress.
  • Du somnar snabbare.
  • Du sover djupare.
  • Du blir mer avslappnad.
  • Kan lindra smärta och värk.

 

 

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.