Julskinka

Julskinkan, det viktigaste på julbordet, alltid i centrum, griljerad enligt husets självutnämnda köksmästare och sedan dekorerad med en skinkpinne tillverkad av något yngre skolbarn. På senare år också hotad av både klimataktivister och djurälskare. Men den finns kvar, men hur gammal är traditionen och när hittade julskinkan vägen till det svenska julbordet? De flesta andra länder nära Sverige verkar ju ha en fågel i centrum.

Dopp i grytan och grisfötter har funnits med länge på julbordet, och ofta så hade man även ett dekorativt grishuvud med, men skinkan var en fin bit av grisen som också gick bättre att spara än många av de andra delarna, som till exempel grisfötterna som skall ätas färska. Först på 1900-talet hittade skinkan till julbordet.

Grisen var ett viktigt djur i det svenska bondesamhället, och det lyxiga med skinkan på julen var just att detta kött inte konserverades på något sätt. Slakten av grisen sägs ha skett vid lucia och sedan har skinkan rimmats. På senare år griljeras den innan den kommer till julbordet.

I andra länder hittar man sällan skinka, eller fläskkött för den delen, på julmiddagen, det kan bero på att man i vissa andra religioner och traditioner äter mindre fläsk generellt än vad vi gjort i Sverige.

Grisen har alltid varit viktig för oss, de rika åt skinka och de fattiga grisfötter och andra sämre delar av grisen. Om man tittar på vikingarna så var grisen viktig redan här. Det märks inte minst när man tänker på mytologins gris Särimner som äts upp av asagudarna varje kväll och sedan återuppstår igen.

Julskinkan är då ganska ung, så om man vill se lite på grisens historia som mat generellt, så kan man se spår av att vi har ätit gris sedan man tog vildsvin och gjorde dem till tamsvin så tidigt som för 9000 år sedan. Det kan man såklart se löst kopplat till julskinkans historia men med tanke på att julen började firas långt senare så är det en annan bakgrund.

Julskinkan hade nog sin absolut största popularitet efter krigstiderna, då man åter firade jul stort, men man hade ännu inte börjat servera en massa konkurrerande mat som renkött, lax och annat kallskuret som på senare tid får tävla med skinkan om julbordets huvudroll. Fortfarande så tycker dock de flesta att julskinkan är en av de fem viktigaste maträtterna som skall finnas med på ett riktigt julbord.

En lång och samtidigt kort historia för julskinkan.

Koka julskinka

Julen består av traditioner och för de flesta är julmaten en av de absolut viktigaste traditionerna. Vissa saker ska bara finnas på julbordet för att julkänslan ska infinna sig. Den kanske mest traditionella och älskade julbordsrätten av alla är julskinkan. Vackert griljerad med gyllenbrun utsida och perfekt rosa insida finns julskinkan i mitten av julbordet. Man äter den i skivor, gärna med senap på, antingen som den är eller som pålägg på knäckebröd. Julskinkor brukar vara ugnsbakade eller kokta. Det finns färdigkokta skinkor att köpa i butiker för den som har ont om tid eller inte orkar stå i köket, men godast blir skinkan om man kokar den själv och det är faktiskt inte så svårt.

Ingredienser till kokt julskinka

För att koka en god julskinka behöver man, förutom själva skinkan, även morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Grönsakerna och kryddorna ger skinkan en rik och härlig men diskret smak.

Koka och skumma av

Det första steget i kokningen är att lägga ned skinkan i kallt vatten, först utan grönsaker och kryddor. Nätet runt skinkan ska vara kvar. Innan man lägger ned skinkan ska man kontrollera hur mycket den väger och beräkna drygt 50 minuters koktid per kilo. Låt skinkvattnet koka upp. Efter en stund kommer skum att bildas på ytan. Detta ska avlägsnas med en hålslev. När skinkan slutat skumma kan man gärna hälla av en del av vattnet och fylla på med nytt, annars kan skinkan bli lite för salt.

Grönsaker och kryddor

För en medelstor skinka på ca 1,5 – 2 kg kan det vara lagom med 2-3 skalade morötter skurna i grova slantar, 1-2 gula lökar skurna i stora bitar, 10-20 kryddpepparkorn och 2-3 lagerblad. Dessa smaksättare läggs ned i grytan i det nya vattnet tillsammans med den av-skummade skinkan.

Håll koll på temperaturen

För att ytterligare ha koll på att man får till en bra julskinka kan man förutom koktiden även ha koll på skinkans temperatur med en köttermometer. När innertemperaturen är mellan 70 och 75 grader är skinkan klar.

Häll av och ta upp

Den färdiga skinkan, inklusive nät, tas därefter upp ur kokspadet. Är man traditionell och gillar dopp i grytan kan man spara spadet men annars kan man i fortsättningen fokusera på själva skinkan.

Låt svalna och förbered för griljering

När den färdigkokta skinkan fått svalna klipper man bort nätet runt den. Skinkan har en hel del fett kvar på utsidan och detta fettlager bör skäras bort före griljering. När fettet är bortskuret och skinkan är putsad är det dags att tjuvsmaka en liten bit innan man griljerar.

Svårare än så är det inte att koka en egen skinka,

Griljera julskinka

Den kanske mest älskade och traditionella rätten på det svenska julbordet är julskinkan. Den kan vara kokt eller ugnsbakad men för att få till den gyllenbruna, knapriga yta som man brukar se på julskinkan, bör man griljera den.

Att griljera något betyder att man grillar det med ägg och bröd, traditionellt sett. Även andra rätter än julskinka kan griljeras. Traditionellt brukar en griljering på en julskinka vara kryddad med senap.

Förbered skinkan för griljering

När man griljerar gräddas skinkan i ugn, men inte tillräckligt lång tid eller vid rätt temperatur för att en rå skinka ska bli färdiglagad och saftig. Innan man griljerar skinkan ska den därför vara helt färdigkokt eller ugnsbakad och redo att äta. Man kan antingen koka skinkan själv med kryddor som morot, lök, kryddpeppar och lagerblad, eller köpa en färdigkokt skinka i butik. Även ugnsbakade skinkor går utmärkt att griljera.

Innan man börjar med griljeringen ska skinkans yttersta fettlager vara bortskuret och därmed ska självklart även nätet runt skinkan vara avlägsnat. Ytan på skinkan behöver inte vara helt renskrapad, men så mycket som möjligt.

Ingredienser till griljering

När man ska griljera en skinka behöver man ägg och ströbröd plus den kryddning man önskar ha på griljeringen. Som nämnts ovan är senap den vanligaste kryddan. Man kan välja mild senap men också ge skinkan lite sting genom att blanda i en stark eller söt julsenap. Andra kryddningar av griljering kan t. ex. vara apelsin eller honung och kryddor.

Blanda till griljering

Att blanda ihop en griljeringssmet är enkelt. Man blandar en äggula samt 2-3 msk senap. Är skinkan stor så får man skala upp receptet proportionerligt för att täcka hela skinkan. Blandningen av ägg och senap brer man sedan på jämnt över hela skinkan. Därefter strör man över ströbröd, ca 0,5 dl till ett jämnt lager över hela skinkan, även på sidorna. Ströbrödet kan man med fördel klappa fast lite runt hela skinkan för att se till att det fastnar ordentligt.

Griljera

För att få till en gyllenbrun färg utan att överkoka skinkan bör ugnstemperaturen vid griljering vara runt 250 grader, d.v.s. hög. Den ströbrödstäckta skinkan kan man lägga i en ugnsform och denna skjuts in i ugnen och griljeras i ca 15 minuter till en fin färg.

Dekoration

För att ge lite extra dekoration och julsmak på julskinkan kan man, efter att den griljerade skinkan svalnat, dekorera skinkan med kryddnejlikor som sticks in i skinkan i ett vackert mönster. Annars är en piffig skinkpinne alltid en fin dekoration.

 

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.