Investering på lite olika sätt

Vi i Sverige är duktiga på att spara pengar. På senare år har sparandet ökat men det handlar inte bara om att stoppa pengarna på sparkontot eller i madrassen. Många väljer att investera sina sparade slantar. 

Det finns flera sätt att investera på. Detta skapar inte bara utrymme för att hitta ett alternativ som matchar ens ekonomiska förutsättningar. Det går att välja ett alternativ baserat på intresse.  

Värdepapper

Värdepapper är det första de flesta tänker på när man pratar om investering. Värdepapper inkluderar alltifrån aktier och fonder till obligationer. Målet är att värdepappret ska stiga i värde, så att man sälja det dyrare i framtiden. Den här typen av värdepapper går att investera i genom depåer, ISK-konton och kapitalförsäkringar. 

Ett annat alternativ är CFD trading. I det här fallet köps eller säljs inga faktiska tillgångar. I stället spekulerar man på deras prisrörelser, både uppåt och nedåt. CFD trading är tillgängligt på ett stort antal tillgångar, såsom aktier, index och råvaror som olja och guld. Det är tillgängligt med hävstänger, vilket är ett sätt att öka storleken på varje affär utan att man behöver gå in med hela beloppet själv. Genom CFD-handel går det också att investera i populära storföretag såsom bilföretaget Tesla eller dataföretaget Apple.

person holding black android smartphone
Källa: Unsplash

Fastigheter

Fastigheter är ett annat vanligt investeringsalternativ. Många som äger privata bostäder vill betala av eventuella bostadslån så att vinsten, vid försäljning, går direkt in på bankkontot. 

Det går att investera i fastigheter på olika sätt. Det går att köpa en privat bostad som man underhåller för att få en bra levnadsstandard, och för att höja värdet. Det går också att investera i fastigheter som man hyr ut. Det kan vara bostadshus, affärshus eller andra fastigheter. Hyrorna kommer att täcka utgifter för underhåll samt ge en extra vinst. 

keys on hand
Källa: Unsplash

Värdeföremål

Det går att investera i specifika föremål och konst är ett populärt alternativ. Om det är en känd konstnär som har skapat konstverket kan det stiga i värde med tiden. Konst är däremot något som det går trend i. Ett konstföremål kan ha ett högre värde ett år och ett lägre ett annat. 

Andra exempel är viner och whiskey. Fina årgångar kan stiga i värde men det ställs stora krav på investeraren. Äldre whiskey- och vinflaskor måste förvaras på rätt sätt för att inte förlora sitt värde. De måste ha rätt dokumentation och eventuellt vara försäkrade.  

Investera i dig

Ett sätt att investera, och som lätt glöms bort, är i en själv. Utbildning är ett sätt att höja kompetensen, vilket kan leda till ett bra jobb. Utbildning behöver inte endast involvera yrkesutbildning. Att lära sig om olika ämnen, kulturer och hur människor fungerar är något man kan fortsätta att göra varje dag genom hela livet. Hälsan är en annan viktig investering. Det ger dig förutsättningarna för ett långt och friskt liv. 

silhouette photo of man on cliff during sunset
Källa: Unsplash

Investering är ett bra sätt att öka värdet på sina tillgångar. Det är också ett bra sätt att ta hand om sig själv. Hur man väljer att investera beror helt på vilka förutsättningar man har och vad man är intresserad av. Det finns flera alternativ vare sig det gäller att köpa konst eller spekulera på prisrörelser. 

About Andreas 627 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.