Hitta hantverkare

Om man är i färd med att börja en renovering eller går i tankarna att bygga ett nytt hus, kommer man ganska snart fram till punkten att anlita hantverkare. Det är ofta frågan om kostsamma projekt och man vill gärna hitta någon firma som kan utföra arbetat väl och i tid. Det finns alltför många historier om hantverkare som inte hållit måttet, men det finns säkert ännu fler positiva historier där resultatet har blivit riktigt bra. Här är en checklista på saker som är bra att tänka på då du ska anlita en hantverkare.

  • Skaffa en överblick övar alla kostnader, så att du får en uppfattning om vad allt verkligen kommer att kosta. Ett av de största misstagen många gör, är att ha orealistiska förväntningar vad gäller den ekonomiska biten. Man bör även ha en viss marginal i sin budget.

 

  • Få ihop så mycket information du kan från så många hantverkare som möjligt. Det går att hitta recensioner på nätet som andra privatpersoner har skapat. Det är inte alltid man kan lita på dessa recensioner men det kan ge en viss information. På nätet kan man även kontrollera att det finns F-skattesedel registrerad på firman hos Skatteverket och den bör även vara momsregistrerad. Att göra en kreditupplysning kan vara vanskligt, då nystartade företag helt enkelt inte kan ha hunnit få en anmärkning, men det är ändå bra att göra.

 

  • Ett pristak är det bästa alternativet då totalsumman ska förhandlas fram. Är det frågan om löpande räkning kan kostnaderna snabbt skena iväg och det är svårt att planera sin ekonomi. Det finns dock skillnader när det gäller vilket sätt som är bäst, beroende på vilken typ av renovering man gör.

 

  • Är det frågan om en tillbyggnad är en totalentreprenad att föredra. Det är bra att skriva ned detaljerat vilka material man önskar ska användas, för hantverkaren använder förmodligen det billigaste som uppfyller kraven. Det kan handla om exklusiva material som man har tänkt sig.

 

  • Bygger man småhus måste det upprättas ett färdigställarskydd som är ett intyg som ska lämnas in till byggnadsnämden innan bygget drar igång. VIll man säkerställa att allt blir gjort i tid skriver man in i avtalet vilket vite byggfirman åtar sig att betala för varje försenad vecka. På det här sättet kan man slippa undan låndragna förseningar.

 

  • Medan bygget eller renoveringen pågår ska man gärna hålla noggrann koll på hur arbetet fortgår. Då kan man korrigera småfel och missförstånd i tid och undvika de flesta överraskningarna. Man kan också ta bilder under projektets gång så har man de underlag man behöver för framtiden.
About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.