Har jag artros?

Inlägget är skrivet i samarbete med artros.org

Idag var jag inne på webbplatsen https://artros.org för att läsa mer om artros och för att ta deras webbtest för att få fram sannolikheten att jag har artros och läsa på om vad som kan göras åt det i så fall.

En sak man möts av på deras webbplats är att artros är en världens vanligaste sjukdomar men att det ändå är en sjukdom som kunskapen om både diagnos och behandling är låg.

Efter att jag läst på lite mer om sjukdomen så fick jag känslan att det var mycket som stämde in på mig och min kropp så jag tog testet som visade på hög risk för artros och jag fick meddelandet ”DIN RISK FÖR ATT HA ELLER I FRAMTIDEN UTVECKLA ARTROS ÄR HÖG”. Så det kan ju då vara värt att kolla upp om behandling är aktuellt för mig.

Vad är artros exakt då?

Artros är den mest förekommande reumatiska ledsjukdomen och nästan en fjärdedel av den svenska befolkningen över 45 år har sjukdomen diagnostiserad.

Det som händer i kroppen när man drabbats av artros är att det blir obalans när gäller nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Detta medför att ledernas rörelseförmåga och  förmågan för leden att arbeta på ett korrekt sätt nedsätts.

Man vet att till fenomen övervikt, låg fysisk aktivitet och hög ålder är faktorer som påverkar. Därmed är specifik anpassad träning och rörelse något som påverkar en person mer Diagnosen positivt. Och där finns det proffs att anlita för hjälp med behandlingen.

Vad har du för erfarenhet av artros? Har du eller någon i din familj artros. Kommentera gärna nedan.

About Andreas 5189 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.