Galopp – en sport med anor

Galopp är en sport med gamla anor. Arkeologiska fynd berättar om att hästkapplöpningar genomförts i det antika Grekland, Egypten och Babylon. Även under de olympiska spelen i Grekland 700-40 f.kr hölls hästkapplöpningar.

Långt senare blev kapplöpningar med engelska fullblod populära bland adeln i Storbritannien.Nu för tiden hålls tävlingar på gräs eller sand och ibland över hinder.

Galoppsporten är intimt förknippad med den vadslagning som sker kring sporten, en vadslagning som omsätter mer än 100 miljarder dollar årligen.

Historia i Sverige

De första kända loppen i Sverige anordnades 1810 på Exercisfältet i Göteborg av engelsmannen Mr Hebdon. Loppen samlade hela 10 000 åskådare.Några få tävlingar anordnades efter detta, men de nådde aldrig samma popularitet som i Storbritannien.

År 1867 bildades Allmänna svenska kapplöpningssällskapet och tävlingar började anordnas regelbundet i Göteborg, Stockholm och Helsingborg. Det första professionella stallet öppnades 1870 av tysken Ludwig Lienow.

Under 1880-talet lade Svenska kapplöpningssällskapet ner verksamheten på grund av dålig ekonomi. Tävlingar anordnades dock fortfarande. När Ridskolan Strömsholm 1887 började anordna tävlingar och utbilda jockeys steg intresset återigen för sporten. År 1893 infördes totalisatorspel på tävlingarna, vilket ledde till ett uppsving för sporten. Efter att spel på loppen åter blev förbjudna 1896 minskade intressen för galoppen återigen.

De flesta tävlingar bestod under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av hinderlopp som reds av amatörer. Jägersro öppnade 1907 och tio år senare hölls det första professionella loppet. Året därefter, 1918, anordnades det första svenska derbyt, en tävling som hålls än idag.

Förbudet mot spel på trav och galopp upphävdes åter 1923 vilket ledde till att sporten åter ökade i popularitet.

Galoppen i Sverige idag

I Sverige hålls tävlingar på Blommeröd, Bro Park, Göteborg Galopp, Jägersro och Strömsholm. De raser man tävlar med är engelska fullblod och arabiska fullblod. Engelska fullblod får börja tävla när de är två år gamla, arabiska fullblod från det år de fyller tre.

Det finns cirka 14700 engelska fullblod i Sverige varav ungefär 1100 är i träning. Hästarna tävlar vanligen tills de är 5 till 7 år gamla, men det händer även att hästar tävlar till 12 års ålder. Efter avslutad tävlingskarriär går hästarna vidare till avel eller skolas om till ridhästar.

Svensk galopp, som organiserar galoppen i Sverige, ansvarar för reglementet samt fördelar tävlingsdagarna.

Faror

Det råder många faror inom galoppen, både för jockey och häst. Det har gjorts beräknar att ungefär en häst dör per tusen starter i USA.

About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.