Fotbolls EM – Sommarens efterlängtade fotbollsfest


Corona-året 2020 vände som alla vet upp och ner på de flesta planerna. Konserter, resor och evenemang fick ställas in och flyttas till ett senare tillfälle. När världen nu börjar återgå till det vanliga i takt med att alltfler vaccineras, börjar många av dessa saker få nya datum. Detta syns till exempel på idrottsfronten och för 2021 finns det ett fullspäckat schema för den idrottsintresserade. 

En av de större mästerskapen som nu istället kommer att äga rum i år är Europamästerskapet i fotboll. Euro 2020 (som fortsatt kommer att vara det officiella namnet på turneringen) kommer att äga rum mellan den 11 juni och 11 juli och under dessa veckor kommer ett 50-tal matcher att avverkas mellan de allra största fotbollsnationerna. 

Ett fotbolls EM för hela Europa

För att uppmärksamma 60-årsjubileumet av turneringen valde UEFA att årets EM inte skulle spelas på en enskild plats. Istället kommer man i sommar att samla fotbollens elit i 12 storstäder över hela kontinenten. En del har varit kritiska till detta upplägg i och med situationen, men förbundet står fast vid att genomföra turneringen som planerat. Tanken med det hela var att arrangera ett EM för hela Europa med en mängd olika kringaktiviteter, men hur det blir med detta återstår ännu att se. 

I turneringen medverkar 24 landslag, som alla har siktet inställt på att nå den stora finalen som äger rum på Wembley Stadium i London. Lagen kommer inledningsvis att spela i sina respektive EM-grupper, där viktiga poäng står på spel för att kunna avancera till slutspelet. Störst intresse hos den svenska publiken kommer nog att ligga på grupp E, där det svenska landslaget är med och spelar. Här kommer laget att ställas mot Polen, Slovakien och Spanien, där det sistnämnda laget på förhand ses som den största konkurrenten. 

Det svenska landslaget inleder mästerskapet med en match mot just Spanien på deras egen hemmaplan i Bilbao. Detta möte kan vara direkt avgörande för Sveriges fortsatta resa genom turneringen. Skulle man få med sig poäng här har man en större möjlighet att faktiskt nå en av tabellens två topp-placeringar. Matchen mot Spanien äger rum den 14 juni. 

Efter mötet med det spanska landslaget kommer Sverige att resa vidare från Spanien till Irland och huvudstaden Dublin, där EM-resan fortsätter. Här väntar ytterligare två matcher mot Slovakien och Polen den 18 och 23 juni. Skulle laget avancera vidare finns Glasgow, Köpenhamn och Budapest som möjliga städer dit resan kan fortsätta. Det kan även bli så att man får åka tillbaka till den spanska spelorten. De tolv städer som fotbolls EM 2021 kommer att arrangeras i är Baku, München, Rom, Sankt Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin och Glasgow. 

Ta del av sommarens fotbollsfest

Innan pandemin slog till var det många svenska supportrar som hoppades kunna följa med landslaget på deras resa runt i Europa. Som det ser ut idag har det europeiska fotbollsförbundet UEFA inte gått ut med några riktlinjer kring publik på matcherna, men vi får nog räknar med att fotbollsfesten kommer att pågå inför tomma läktare. 

Dock behöver man inte hänga läpp för detta. SVT och TV4 har nämligen tillsammans köpt upp de svenska sändningsrättigheterna för mästerskapet, vilket innebär att vi kommer kunna följa samtliga matcher direkt ifrån tv-soffan. Dessutom kommer turneringen bevakas på en mängd digitala plattformar, så att du kan hänga med i allt som sker i realtid.

About Andreas 604 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.