Förändra köket på en vecka

Ett kök ska vara inspirerande att vistas i och bekvämt att laga mat i. Men eftersom det är det rum i hemmet som ser mest slitage så måste det fräschas upp med jämna mellanrum. Inte minst för att det ska fortsätta vara inspirerande. Som tur är behöver man inte ta sig an några jättearbeten som tar flera veckor och göra hål i plånboken för att fixa i ordning i köket.

Vad är det första du ser när du kommer in i köket? Jo, det är nog framförallt köksluckorna och det är därför som nya köksluckor kan göra stor skillnad. Slitna köksluckor drar blickarna till sig och sänker resten av intrycket, men har de istället en snygg färg eller design så får hela köket ett lyft. Det är inte heller svårt att byta köksluckor själv, utan det kan man få till på en dag. Nya köksluckor gör att det ser ut som att du har bytt ut hela skåpen, men det här är en mycket snabbare och billigare metod.

Vitvaror måste bytas ut då och då, både av praktiska och estetiska skäl. Nya vitvaror är mycket mer energisnåla än de äldre modellerna, så att byta ut dem kan faktiskt spara dig pengar i framtiden. Men nya vitvaror är även snyggare eftersom de inte har några gamla fläckar eller repor som drar ner stilen. Dessutom tappar ofta vitvaror glansen efter ett tag. Testa att byta ut spisen, diskmaskinen och kylskåpet till nyare modeller för att se vilken effekt det har på ditt kök.

Ibland känns det som att man aldrig har tillräckligt med förvaring. Det stämmer inte minst i köket där det gärna samlas saker på hög eller där diverse prylar hamnar i en bortglömd kökslåda. Ett tips är att satsa på nya förvaringssystem i köket när du är ute efter att förnya det. Lite snygga hyllor, ett organiseringssystem för kryddor/torrvaror och ett nytt skafferiskåp kan göra stor skillnad. Inget kan förbättra ett rum mer än när man får bort allt bråte.

Belysning är en annan sak som verkligen kan förändra ett rum. Dessutom brukar lampor vara riktiga blickfångare, så om du har en ful lampa i köket så kan hela köket upplevas som fulare än vad det är. I ett kök måste det finnas bra arbetsbelysning och gärna stämningsbelysning som gör det härligt att sitta vid matbordet. Testa gärna lite glödlampor som ger olika typer av sken. En del ger varmt sken och det kan passa ovanför köksbordet, medan andra som har lite kallare sken passar bäst som arbetsbelysning.

Sist men inte minst; glöm inte att bordsdukar, sittdynor och gardiner kan ge det där lilla extra till köket utan att spränga budgeten.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.