
Det vita snuset lär inte ha undgått någon vid det här laget. Sedan det gjorde entré på marknaden har det både hittat till nya grupper av användare och gått utanför lagstiftningen. Men vad består det vita snuset egentligen av? Hur ser framtiden ut för det? I den här artikeln utforskar vi det vita snuset.
Vitt snus tar över marknaden
De senaste åren har det vanliga, bruna snuset fått sällskap av ett nytt slags snus: vitt snus. Det har skett en färgsprakande explosion i tobakshyllorna, där märken som till exempel ZYN säljs i en mängd smaker förpackade i en mängd färger. Det vita snuset marknadsförs ofta som tobaksfritt men det är inte riktigt hela sanningen. Det krävs nämligen tobak för att framställa det.
Länge hängde inte lagstiftningen med och det vita snuset gick så att säga under radarn tillsammans med till exempel e-cigaretter. Ingen som har rört sig i butiker eller på stan de senaste åren har dock missat att någonting har hänt med tobaksvanorna, framför allt hos yngre och hos kvinnor.
5 snabba frågor och svar om vitt snus
Till att börja med är det på sin plats att reda ut vad exakt det vita snuset är för något. Det cirkulerar nämligen en hel del rykten och missuppfattningar på sociala medier.
- Vad är vitt snus?
Det är en nikotinprodukt som framställs av tobak men som varken ser ut eller smakar som vanligt snus. Oftast är det istället smaksatt med någon annan smak.
- Är vitt snus farligt?
Vitt snus innehåller höga halter av nikotin, som är både hälsofarligt och beroendeframkallande.
- Vad är åldersgränsen för att köpa vitt snus?
Från och med 1 augusti 2022 är åldersgränsen 18 år för att köpa vitt snus i Sverige. Det finns dessutom regleringar av marknadsföringen av vitt snus mot personer under 25 år.
- Hur blir snuset vitt?
Det vita snuset framställs på samma sätt som vanligt snus, med skillnaden att det processas i fler steg. Det gör att den bruna färgen och det mesta av tobakssmaken försvinner.
- Hur länge har vitt snus funnits?
I Sverige har helt vitt snus funnits i butikerna sedan 2014.
Hur tillverkas det vita snuset?
Det vanliga snuset framställs genom en process där tobak torkas, mals och blandas. Traditionellt, brunt snus innehåller tobak, vatten, salt och natriumkarbonat. Det är en tillverkningsmetod med många hundra år på nacken, även om den har utvecklats mycket genom tiderna.
Processen skiljer sig en hel del från tillverkningen av vitt snus, som strikt talat inte är “snus”. Det kan verka förvirrande men det finns förklaringar.
Vitt snus består istället av något organiskt material som glukos eller växtfibrer som förpackas i påsar, inte helt olikt portionssnus. Det tillsätts olika smakämnen och så klart även nikotin. Det vita snuset kan med andra ord inte tillverkas utan tobak eftersom nikotinet kommer från tobaksplantan. Processen att framställa själva nikotinet är dock i fler steg än tillverkningen av vanligt snus.
Vitt snus har hittat nya grupper – även i Bryssel
Vitt snus utmärker sig genom att främst användas av unga kvinnor. Det är en grupp som tidigare inte har använt snus i någon större utsträckning. När man betraktar de senaste årens statistik om nikotinanvändning kan man lätt dra slutsatsen att bolagen bakom det vita snuset har hittat ett nytt sätt att marknadsföra sig mot nya grupper. Unga kvinnor är en grupp som ofta driver nya trender, vilket talar för att det vita snuset har etablerat sig.
Det vita snuset har dessutom undkommit den hårda EU-lagstiftningen gällande snus. EU-lagen som förbjuder snus i alla EU-länder utom Sverige gäller nämligen inte för tobaksfria produkter. Det har fått effekten att vitt snus är tillåtet i många EU-länder medan det vanliga snuset endast är lagligt i Sverige, som har ett undantag från EU-reglerna. Det finns till och med vittnesmål om att vitt snus säljs i EU-byggnaden i Bryssel.
Nya regler om vitt snus och en oviss framtid
Som med de flesta nya produkter tar det några år innan lagstiftningen hinner ikapp. Den 1 januari 2023 började dock nya regler gälla för vitt snus i Sverige. De nya kraven är väldigt lika de krav som tidigare har gällt för vanliga tobaksprodukter som snus och cigaretter. Bland annat måste tillverkarna märka förpackningarna med varningar och innehållsförteckningar.
Det väntas hända en hel del på marknaden för vitt snus den närmaste tiden. Nya föreskrifter och regler väntas under 2023. Det lär dessutom komma allt fler undersökningar om hur befolkningens vanor gällande tobak och nikotinprodukter förändras.
Det gamla vanliga snuset har funnits i hundratals år och har förfinats genom tiderna. Sedan 1990-talet har det dock varit förbjudet i stora delar av EU och har minskat i användning även i Sverige. Det vita snuset har hittat nya grupper och har lyckats etablera sig. Det kan mycket väl vara en efterträdare, men framtiden förblir oviss.