Styrkelyft

Styrkelyft är en sport för alla som vill testa sina muskler. Vare sig du bara vill träna upp din styrka eller om du är intresserad av att tävla är det ett roligt sätt att utmana sig själv och testa sina gränser. Kanske har du tränat tyngdlyftning på gymmet och är intresserad av att ta det lite längre? Styrkelyft är en relativt ny sport i Sverige. Många känner kanske inte till så mycket om vad styrkelyft är och vilka moment det innehåller. Många är kanske inte heller medvetna om att man kan tävla i det. Om man har sysslat med styrketräning och är nyfiken på att utveckla sina förmågor kan det vara intressant att förstå lite mer om hur man går tillväga när man praktiserar styrkelyft.

Vilka moment består styrkelyft av?

Genom styrkelyft tränar man många olika delar av kroppen och bygger upp muskler och styrka. Styrkelyft består av tre olika moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Vid knäböj används en stång som ligger på en ställning i axelhöjd som den som lyfter ska placera på skuldrorna. När stången är på plats böjer man på knäna. När man har kommit så långt ner som man ska, måste man sedan också resa sig och placera tillbaka stången på ställningen. Det är någonting som kräver både precision och styrka.

Bänkpress sker liggande. Den lyftande ligger ner på en bänk och lyfter stången från en ställning. Stången ska sedan placeras vid bröstet och sedan lyftas upp. Här gäller det att ha koll på sina muskler och fullständig kontroll över sig själv!

Om man ska göra ett marklyft placeras stången istället på golvet. Den som lyfter tar upp stången och lyfter tills kroppen är helt upprätt med rak rygg och raka ben. Bara armarna får användas. När man väl är helt upprätt ska man sedan också lägga tillbaka stången på golvet.

När man tränar eller tävlar i styrkelyft arbetar man oftast med mycket stora tyngder. Det kräver att man har tränat upp sina muskler ordentligt. Ofta kan man dock få använda vissa hjälpmedel som underlättar, som styrkelyftbälte, bänkpressartröja och marklyftardräkt. På det sättet utsätts inte kroppen för lika stor påfrestning.

Hur går en tävling i styrkelyft till?

När man tävlar i styrkelyft måste man genomföra ett lyft i alla de tre grenarna. Man får tre försök i varje gren, och åtminstone ett lyft i varje gren måste bli godkänt. När man bedömer resultatet så tar man den högsta vikten som den tävlande har fått i varje gren och räknar ihop dem. Även om man har fått ett sämre resultat i en gren så kan man alltså kompensera det genom ett bra resultat i en annan gren. Den som har lyft den högsta sammanlagda vikten vinner tävlingen.

Varför borde jag börja med styrkelyft?

Genom att träna styrkelyft kan man öka sin kroppskontroll och helt enkelt ta reda på vad den egna kroppen är kapabel att göra. Man vet inte vad man är förmögen till innan man har provat. Genom att utöva styrkelyft får man både en fysisk och mental utmaning.

About Andreas 555 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*