10 marknadsföringstips för ett nystartat företag

Din produkt eller tjänst kan vara hur bra som helst men ditt företag står och faller på antalet avslut du lyckas med, det vill säga antalet sålda produkter eller tjänster. Är ingen villig att betala för den så spelar ju kvaliteten ingen som helst roll.

För att sälja din produkt eller tjänst så måste du ju nå ut med ditt budskap till den målgrupp du riktar in dig på. För att lyckas med det så behöver du bra marknadsföring. Vilket innebär att hitta ett sätt att attrahera den del av alla konsumenter som är dina potentiella kunder och få dem att köpa det ditt företag har att erbjuda.

Marknadsföring kan vara dyrt, och det är extremt lätt att spendera en förmögenhet på marknadsföring och det utan att egentligen kunna mäta resultatet av marknadsföringskampanjen. Det behöver dock inte vara dyrt och för dig med en stram budget finns det mycket att göra där du kan komma undan billigt. Med Internetmarknadsföring är det ännu lättare att spendera sina pengar rätt då det alltid går att mäta effekten av en marknadsföringskampanj.

Genom att använda din kreativitet snarare än dina pengar så går det att skapa mycket effektiva marknadsföringskampanjer. Detta är både ett roligt och effektivt sätt att få ut ordet om ditt företag.

Nedan listar jag ett par tips för dig som vill marknadsföra effektivt på en stram budget. Låt kreativiteten flöda och ha roligt under tiden.

Erbjuda en oslagbar kundservice

Något som ofta skrämmer iväg kunder från ett företag, och då ofta större företag är dålig kundservice. Här har du chansen att sticka ut från resten av företagen i din bransch. Effektivisera din kundservice och ge kunden det de vill ha, vilket troligen är bra villkor, och du skapar nöjda och återkommande kunder.

Detta bör vara en central del av ditt företag och tänk på att det finns inget bättre än nöjda kunder som rekommenderar andra att bli kunder.

Belöna kunder som ger dig nya kunder

För att fortsätta på spåret om nöjda kunder som rekommenderar andra att bli kunder så finns det en alternativ metod och det är att sätta upp ett belöningssystem som ger kunder som rekommenderar din produkt eller tjänst någon slag belöning som tack för hjälpen.

Det behöver inte vara pengar, eller värt särskilt mycket men jag lovar att kunden kommer att uppskatta det.

Lär dig utnyttja sociala medier

Idag bloggar flera 100 000 svenskar. Alla känner väl någon som bloggar? Och de flesta svenskar läser väl en blogg då och då? Flera miljoner svenskar är medlemmar i communities och sociala nätverk så som Facebook och liknande och har dagligen kontakt med vänner och bekanta över nätet.Om du lär dig att på rätt sätt (alltså utan att spamma) uttnyttja styrkan i dessa forum, nätverk och bloggar så kan du få ut ordet om ditt företag och det som du erbjuder mycket billigt. Denna typ av marknadsföring kan vara rätt tidskrävande och det är lätt att fastna i annat mer privat, men klarar du att undvika den fällan så är effekten det kan ge, värt det. Det fina med dessa socialafenomen är att mycket sprids viralt, och det mycket snabbt.

Det handlar om att representera ditt företag och visa upp vad du kan och vill. Men gör det snyggt och försiktigt.

Använd din telefon

Detta är ju lite av en gråzon enligt mig. Många människor avskyr telefonförsäljare och undviker dem så mycket det går. Om man dock arbetar mot företag och har ett mycket riktat erbjudande till de företag man ringer så har man absolut inget att skämmas för. Om du erbjuder företaget något som kan hjälpa dem i deras verksamhet och inte formar erbjudandet som att ”köp denna rakhyvel och betala bara för frakten” så har du hittat rätt.

Telefonen är fortfarande ett kraftfullt verktyg. Om den används rätt.

Anordna tävlingar

Detta är ett mycket kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ditt företag. Den kostnad du har är vad du lägger ut för det pris du ger till vinnaren och när du slår ut det på antalet kunder som kom in i din butik eller besökte din webbplats så blev det troligen inte så dyrt. Se till att priset matchar din målgrupp och att den är tillräckligt attraktiv att få fplk att engagera sig i tävlingen.

En tävling kan också vara ett bra sätt att få folk att besöka ditt företag under en normal annonsering i t.ex lokaltidningen. Du får in kunder för att tävla och innan de går igen så har de förhoppningsvis också köpt något.

På Internet finns det en mängd portaler där du kan annonsera din tävling helt gratis så som Bli en vinnare.

Bjud in till fest

Fixa fram en grill, ett stort partytält och mat och dryck. Bjud in dina viktigaste kunder, dina potentiella kunder och dina samarbetspartners. Efter en lyckad fest så har du garanterat personer som pratar gott om ditt företag. Du har belönat dem för att de har hjälpt dig bygga upp ditt företag och samtidigt får du själv en belöning för hårt arbete.

En viktig detalj är att lägga det på rätt nivå. Ett fylleslag utan dess like kanske inte är att föredra.

Skicka ut press releaser

Att få en artikel skriven om ditt företag är värt mycket. Vare sig det gäller print eller webb.

Har du gåvan att skriva en intressant och rolig press release själv så gör det och skicka den till de branschtidningar som kan vara av intresse och glöm inte lokaltidningen om du arbetar lokalt i en stad eller kommun.

Det finns också tjänster som publicerar din press release inför journalister som t.ex. Newsdesk. Vilket kan vara värt att betala för och då få en större spridning. Kan du sedan när journalisten ringer upp dig för en intervju presentera dig och ditt företag på ett bra sätt så har du mycket att vinna. Detta skapar både ett rykte om ditt företag och varumärke samt kan ge direktförsäljning som effekt.

Använd den lokala frisörsalongen som ett skyltfönster

Detta har jag personligen testat och det har gett en otroligt bra effekt. Det jag har gjort är att samarbeta med en lokal frisör och genom detta fått sätta upp lite annonsering på spegeln där kunderna sitter. Eftersom att frisören även är kund hos mig kan hon enkelt svara på frågor när hennes kund frågor om erbjudandet.

För att få till ett samarbete erbjud frisören rabatterade priser på dina tjänster eller produkter och se till att hålla det löpande.

Varför är detta effektivt? I en frisörsalong så kommer det och går flera personer om dagen och varje kund sitter ned och pratar med frisören i minst 30 minuter och ofta mer. Om frisören är nöjd med det du erbjudit dem så är det troligen ditt företag som det pratas om. En frisör är också ofta en person som kunder litar på och har gått till i flera år, vilket självklart ger hög trovärdighet för det hon rekommenderar.

Marknadsför andra produkter under en försäljning

Om du under en försäljning av en produkt eller tjänst på ett bra sätt kan klämma in en rekommendation av relaterade produkter så är det ett bra sätt att skapa merförsäljning.

Det kan vara så enkelt som att ha produkter som kunden lätt ser i kassan i din butik eller att visa andra produkter som passar den aktuella produkten i din nätbutik.

Ibland är det så enkelt som att presentera ett erbjudande i samband med betalning; ”Du kan köpa 3 par strumpor och betala för 2” och strumporna ligger då bekvämt just till höger om kunden. Alla köper inte och de behöver inte säga ja, men en del kommer att göra det och den merförsäljnignen är väl värd den korta meningen?

Ibland behöver du som säljare bara öppna kundens ögon.

Nätverka hela tiden

Det spelar ingen roll om du står i kön till kassan på Ica Maxi eller om du minglar med branschkollegor på ett event, se till att representera ditt företag och visa upp dig.

Att nätverka och att alltså bygga ett nätverk av kontakter är ovärderligt och kan ge dig både nya kunder och samarbetspartners och i vissa fall även insikt i konkurrenters arbetssätt. Tre fördelar och tre anledningar till att nätverka mera.

—————————————————————————-
Det finns 100-tals tips jag kan presentera här men jag börjar med dessa och gör detta till en följetång där detta är del 1.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.