Miniräknare

De som har varit med ett tag minns tiden då det enda man hade att tillgå var en fysisk miniräknare, och den hade man ju inte alltid med sig tillgänglig. Numera har alla alltid med sig en miniräknare i fickan i sin mobiltelefon och på internet finns det onlinekalkylatorer där du kan räkna ut det mesta. I denna artikel tänkte vi reda ut hur både en traditionell miniräknare fungerar och hur en digital miniräknare fungerar.

Hur fungerar en miniräknare?

Hur fungerar då dessa små apparater? De flesta miniräknare bygger på så kallade integrerade chips. De innehåller transistorer som kan slås på och stängas av med elektricitet för att utföra matematiska beräkningar.

De mest grundläggande beräkningarna är addition, subtraktion, multiplikation och division. Ju fler transistorer en integrerad krets har, desto mer avancerade matematiska funktioner kan den utföra. Dagens vetenskapliga miniräknare kan till exempel utföra otroligt avancerade matematiska beräkningar.

Liksom alla andra elektroniska apparater fungerar miniräknare genom att bearbeta information i binär form.

När du matar in siffror i en miniräknare omvandlar den integrerade kretsen dessa siffror till binära strängar av 0:or och 1:or.

Kretsarna använder sedan dessa strängar av 0:or och 1:or för att sätta på och stänga av transistorer med elektricitet för att utföra de önskade beräkningarna.

En miniräknare är alltså en kombination av miljontals logiska bitar som är placerade på särskilda sätt och som bearbetar siffror och producerar och visar resultat direkt. Transistorerna paras ihop på särskilda sätt för att bilda logiska kopplinga som ger specifika utgångar beroende på transistorernas placering.

Hur fungerar en miniräknare online?

En miniräknare online fungerar i grunden på samma sätt men till skillnad från den lilla ”dator” som din traditionella miniräknare är så använda u detta fall en server eller dator att få miniräknarens funktioner och uträkningar att fungera.

En fördel med sajter som erbjuder onlinekalkylatorer är att de ofta är mer än bara en vanlig miniräknare. De erbjuder ofta funktioner för att till exempel räkna ut lön, räkna ut procent, räkna ut ränta och räkna ut skatt. Detta är uträkningar som de flesta vuxna människor har nytta av sig i sin vardag.

Kan man lita på en miniräknare?

Om inte din miniräknare utsatts för något extremt och skadats så bör resultatet av uträkningen du gjort stämma till 100%.

About Andreas 5156 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.