Köpa planteringjord

Plantjord och behållaren som den står i är bokstavligen grunden för din krukväxt. Utan dem kan växten inte få tillgång till näringsämnen, har ingen bas som stöd och kommer därmed inte att trivas. Det är lätt att bara ta med sig vilken kruka och jord som helst från den lokala matbutiken, men om du verkligen vill odla stora och vackra växter bör du tänka lite extra på dina val för bästa resulat.

Alla växter är inte lika och en viktig faktor som spelar in för din växts hälsa är jorden som den står i! När du planterar växter och krukväxter i jord måste du först lära känna den växt som du planterar. Vissa växter kräver inte samma jordsammansättning som andra. Så det är bäst att läsa på innan för att förstå vilken växt du faktiskt planterar innan du väljer den blandning som är bäst för din odling. Växter har alltså olika behov, även olika krav på vattenbehov, ljus och temperatur, och de har också som sagt olika preferenser när det gäller jordmånen. De trivs helt enkelt inte i vilken jord som helst.

Vad är plantjord?

Planteringsjord eller trädgårdsjord är matjord som är avsedd för utomhusbruk i jorden i rabatter, grönsaksträdgårdar eller andra planteringar i din trädgård. Vissa plantjordar är avsedda att blandas med annan jord, medan andra kan placeras direkt ovanpå den befintliga jorden. Planteringsjord av hög kvalitet är rik på organiskt material och är tyngre än blomjord, men den har fortfarande en lerig, smulig konsistens.

Tips när du ska välja planteringsjord

  1. Identifiera växtens behov. Slå upp din växt på nätet, bläddra i en bok om växter eller läs etiketten som följer med växten när du köper den. På dessa sätt kan du hitta information om de specifika behoven hos de växter som du kommer plantera och välja rätt jord efter det.
  2. Krukväxter är speciella. De flesta krukväxter behöver en jord som har rätt balans mellan fuktighet och dränering. Och de flesta bra jordar som finns att köpa är just det. Jordar som är gjorda av en blandning av organiska material som främjar växternas tillväxt är en bra ”allroundjord” som passar de flesta krukväxter.
  3. Välj mellan ekologisk och konventionell jord. Olika växter kräver olika näringsämnen, varav vissa kanske inte alltid produceras naturligt.
  4. Lär dig hur ofta dina växter behöver ny jord. Om dina växter behöver ny jord i början av varje säsong kan konventionell jord vara ett bättre alternativ för dig, medan ekologisk jord kan återanvändas räcker konventionell jord bara en odlingssäsong.

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.