Få kontroll på din koncentration

Att du är organiserad med hjälp av till exempel att-göra-listor och scheman är en viktig grund vad gäller att behålla fokus och hålla kontroll på din koncentration. Din koncentration under en arbetssession är nyckeln till framgång vad gäller den kvalitet samt kvantitet du levererar, och är därmed en total nödvändighet för att ditt företagande ska bli hållbart, och inte minst lönsamt i längden.

Precis som jag nämner ovan så är att vara organiserad en mycket bra grund att bygga på vad gäller din koncentration, men det slutar självklart inte där. Det finns en mängd faktorer som påverkar ditt arbete och koncentration, och under följande punkter kommer jag att redogöra för ett par av dessa faktorer och försöka reda ut vad som kan göras för att du ska kunna förbättra din koncentration och fokus på ditt arbete.

Underskatta aldrig vila och pauser
Av egen erfarenhet från mina egna arbetssessioner och vad jag sett när jag arbetat med andra egna företagare är att det är väldigt lätt att gå in i ett arbetspass och fortsätta med det i timmar och åter timmar innan man tar en paus, vare sig det är lite friskluft eller ett mellanmål.

Detta är självklart något man bör undvika i största möjliga mån. Ta regelbundna raster under ditt arbetspass och ät mellanmål så som frukt för att få tillskott av energi. Ibland är det så enkelt som att ta en 15 minuter lång promenad runt kvarteret innan du fortsätter arbeta på kontoret igen. Då har du fått röra på dig, andats frisk luft och kommit ifrån arbetet för ett litet tag.

En om inte ännu viktigare detalj vad gäller vila är din nattsömn. Se till att få de timmar du behöver varje natt genom att bestämma en tid du ska vara i säng och använd de sista timmarna på kvällen till att varva ned så att du när du ska gå och lägga dig verkligen kan sova.

Även fast sömn är viktigt så bör du också undvika att sova för länge. För mycket sömn förstör din naturliga dygnsrytm och leder troligen till att du känner dig trött i huvudet ändå.

Ge din hjärna en uppgift i taget
Som entreprenör, med tusen idéer och tankar om hur du ska förändra världen, eller kanske bara din egna livsituation, så matar du din hjärna med alldeles för mycket tankar och idéer varje sekund, minut och timme, så pass mycket att den helt enkelt inte klarar av att sortera och sedan få dig att prestera detta på ett organiserat sätt. Lösningen i detta fall är bestämma dig för att presentera en sak i taget, och därmed producera det du ska och behöver göra gällande den aktuella idén eller tanken, innan du ger dig på nästa sak.

Detta är extremt svårt, och något de flesta brottas med men om du verkligen vill och verkligen bestämmer dig för att skapa fokus på detta sätt så kommer du att klara av det. En lösning är kanske att börja morgonen med att skriva ned alla tankar och sorterar den på en lista med prioritering. Att få ned det på papper hjälper ofta.

Skjut inte upp arbetsuppgifter
Jag känner nog inte en enda person som inte brukar skjuta upp saker som de ska göra, vare sig det gäller privat eller arbete. Självklart finns det många anledningar till att skjuta upp något, att göra det senare, men min gissning är att de främsta anledningarna är lathet och rädsla. Har jag rätt?

Nästa gång du får denna känsla att lathet eller rädsla ställ dig då frågan: Borde jag inte göra detta nu och slippa det sen? Du gör det nu, får det gjort och slipper konstant bli påmind om vad du borde ha gjort igår och måste göra imorgon. När det är gjort kan du gå vidare och din koncentration blir genast skarpare.

Det är bara att inse att arbetsuppgiften inte försvinner, den bara ligger där och bygger upp oro och skuld. Just do it (bara få det gjort låter så lamt).

Ha tålamod och sitt kvar
En stor del av att behålla sin koncentration handlar om att bestämma sig för att göra något och sen fullfölja det utan onödiga avbrott, eller uppskjutningar, som nämnt ovan. Så när du dagdrömmer och det kliar i fingrarna att få göra något annat en den arbetsuppgift du gör, så sitt kvar sluta dagdrömma och slutför din arbetsuppgift, vare sig det gäller att helt avsluta en uppgift eller ta du ska ta dig till ett delmål.

Detta betyder dock inte att du ska undvika vila och raster, som även det är nämnt ovan som en mycket viktig detalj.

Med lite tålamod så hittar du till slut ett arbetsflöde och får inspiration och kan slutföra det du påbörjat.

Tänk på hälsan
Din hälsa är det viktigaste du har och du bör självklart därför ta hand om den. Hur din kropp och själ mår påverkar i allra högsta grad hur du presterar på ditt arbete.

Vad gäller träning så är det ultimata, att du tränar innan din arbetsdag börjar. Under detta träningspass så får du förutom att du tar hand om din kropp också en chans att rensa huvudet och fundera över dagens åtaganden. Efteråt är du laddade och redo att anta de utmaningar som väntar framför dig.

Förutom träning så är det ut äter en viktig detalj. Om du funderar, så tar det troligen inte så lång tid att komma på att den där pizzalunchen 3 gånger i veckan inte påverkar din koncentration på ett positivt sätt. Ät gärna pizza, men kanske inte under arbetsdagen? Få i dig nyttig kost och tänk på att äta regelbunder med både fasta måltider så som frukost, lunch och middag och mellanmål där en frukt kan göra underverk.

Om du bara gör en liten ändring vad gäller träning och kost så kommer du se att dina energinivåer ökar direkt.

Klargör dina mål
Innan du inleder en arbetssession med en specifik arbetsuppgift, se till att klargöra delmål och slutmål för dig själv så du lättare kan se vilka delar du ska fokusera på för att ta dig i mål.

Strukturera din omgivning
Din arbetsplats har självklart stor inverkan på din koncentration och här har vi en sak som du kan påverka i ganska stor utsträckning, och detta går ju tillbaka till att vara organiserad. Ett par tips:

  • Stäng ute ljud.
  • Se till att ha bra ljus vid din arbetsplats.
  • Se till att arbetsverktyg så som din skrivbordsstol är ergonomiskt korrekt, eller åtminstone rätt inställd.
  • Ha bara de saker du behöver på ditt skrivbord. Alltså, undvik driver med papper på skrivbordet.

Undvik små distraktioner
För dig som sitter och arbetar framför en dator, som många som läser denna blogg gör, så finns det ganska många små distraktioner som lätt kan bli väldigt tidskrävande när din koncentration bryts. När du har inlett en arbetssession med en bestämd arbetsuppgift och ett specifikt mål, undvik då att kolla mailen, statistik för dina webbplatser eller att chatta på MSN. Det finns mängder med exempel men med de jag nämnt så förstår du säkert vad jag menar.

Varje gång du avbryter din arbetsuppgift för att göra något annat så tappar du din koncentration och fokus byts från den aktuella arbetsuppgiften till något annat. När du sedan ska börja arbeta med uppgiften igen så får du börja om igen då din hjärna nu har fokuserat på flera saker samtidigt och undermedvete splittrat din koncentration. Du kanske tänker på att du måste svara på det där mailet sedan? eller varför den där kunden alltid är så jobbig? Ja, du förstår nog vad jag menar. Så gör det inte.

Att nå peak peformance tar tid
Innan du når toppen av din koncentration så lär du ha stött på en del hinder på vägen men genom att fortsätta utöva olika metoder, några av dem nämnda här, så kommer du en dag att nå peak performance vad gäller din koncentration. Du har hittat fokus, och med rätt tankesätt så blir det lättar och lättar med tiden. Så ligg inte vaken om kvällarna bara för att du inte når toppen direkt, för kom ihåg sömn är viktigt.

About Andreas 5178 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.