Drömresor för barn

Alla minns sin första skolresa eller när man åkte på rid- eller fotbollsläger. Första gången man åker bort utan att ha sina föräldrar med är något alldeles speciellt, att resa på egen hand. Ja, inte helt på egen hand, några vuxna är ju med och styr upp det hela, men i alla fall utan mamma och pappa.

Som förälder är det ju också en speciell känsla första gången barnen ska pröva sina vingar, så man blir ju glad när de kommer hem och berättar att de planerar en resa, men ett problem är att de inte är så självständiga att de också tänkt betala för resan. Ju längre bort, desto dyrare blir det. Det där börjar vanligtvis med att klassen eller handbollslaget vill till Los Angeles, men efter hand drar ner förväntningarna till London för att så småningom hamna på en lägergård tio mil bort. Men även det kostar. Transporten och maten kostar, och boendet är inte gratis oavsett om man bor på hotell, vandrarhem eller hyr en kursgård.

Fast det finns sätt att komma undan kostnaderna, eller rättare sagt att involvera barnen i finansieringen. Det går att fylla på klubbkassan eller klasskassan genom att arbeta, men inte heller det är okomplicerat. Arbetet får inte ta tid från skolan och så är det ju många typer av arbeten man varken kan eller får göra innan man fyllt 18.

Man kan t ex sälja lotter eller anordna en loppis. Eller satsa på ett företag som samarbetar med grupper av unga för att sälja sina varor. Som DelikatessKungen, som säljer delikatesser som ekologisk extra jungfruolivolja, dragerad lakrits, cheddarost och lufttorkad salami, alltihop i lyxiga presentförpackningar.

Klassen eller klubben säljer varorna mot provision till företag eller privatpersoner, på stan eller på nätet. Det där lägger man upp helt själv, men DelikatessKungen hjälper till med försäljningsmaterial och goda råd. Många skolklasser har finansierat hela sina skolresor med detta försäljningssamarbete och återkommit året därpå för att göra om det. Eftersom man får betalt efter hur mycket man säljer tjänar man mer pengar ju duktigare man blir, och ju mer man säljer, desto roligare är det.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.