Skicka bokmanus till bokförlag

För att lyckas här i världen så måste man tro på sig själv och sina förmågor. Självklart måste man våga testa saker för att veta vad man är bra på. Har du skrivit en bok som du anser vara värd att publiceras, som kommer att berika läsarna med din speciella egenart av skrivande, då ska du självklart skicka in ditt alster till ett bokförlag.

Kanske tror du att det bara är de författarna som redan har agenter eller som redan blivit publicerade som har en chans att få sin bok publicerad. Men alla har faktiskt den möjligheten.
Självklart måste du stå för det du skrivit, använt ett korrekt skriftspråk och ägnat dig åt research så att boken inte är luddig och oklar utan faktiskt har en bra och fångande story.

Du kan välja förlag utifrån genre av boken, kanske har du skrivit en enkel och bildstark barnbok som du vill få utgiven. Eller är det en gripande ungdomsberättelse som kommer att utklassa Harry Potter eller Twilight. Eller i alla fall delar deras popularitet. Du kanske har en fantastisk skönlitterär berättelse som griper an läsaren eller så är du intresserad av att skriva en faktabok. Alla ovanstående böcker förutom faktabok går att skicka in till de flesta förlagen utan att först etablerat en relation eller kontakt. När det gäller faktabok, kan förlaget vilja sitta ned med dig och diskutera ditt upplägg. Du behöver inför ett sådant möte ha ett synopsis samt ett par provkapitel för att visa förlaget din idé. Varför detta endast gäller faktatext är för att det kan vara bra att få råd och tips innan man drar igång med skrivandet av en faktatext. Eftersom det är en text baserat på tillförlitlig fakta som faktiskt kommer från andra källor. Det är viktigt att man inte ägnar månader eller år att skriva på en bok som sedan förlaget ratar för att boken är för lik någon annan bok.

Varför detta inte gäller skönlitteratur är för att när man väl skrivit ihop ett alster som man hävdar är ens eget så bör man vara helt säker på att det som är skrivet i texten faktiskt är ens egna ord och den research som man gjort kan styrka ens underlag. Det går alltså inte att kopiera delar från andra böcker för att få sin egen publicerad. Man måste skapa något unikt och speciellt själv.

Många förlag läser och skickar tillbaka någon respons. Är de intresserade kanske de bokar in en tid för revidering eller komplettering. Annars kan respons vara att de inte är intresserade av just denna genre eller att din bok faktiskt efterliknar redan publicerade böcker. Förlagen kommer inte att lägga ned så mycket tid på respons om de inte är intresserade av din text, så skicka inte in i tron om att de kommer att ge dig en full feedback så att du kan lämna in den någon annanstans och hoppas bli publicerad där.

Men det är viktigt att tänka på att bara för att ett förlag ratat din text betyder det inte att ett annat förlag inte kan vara intresserade. Så våga chansa, lämna in ditt manus till din bok och så hoppas jag att det snart finns en kopia av din bok i bokhandeln.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.