Vaccinera dig

Svea Vaccin grundades år 2005 i Stockholm och har i dag mottagningar på flera ställen i landet. Företaget arbetar med hälsovård och har såväl läkare som sköterskor på plats på mottagningarna.

Mottagningar

I dag finns 15 mottagningar hos Svea Vaccin. De finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. På alla mottagningar kan man vaccinera sig i form av drop-in. Både barn och vuxna är välkomna. När det är högsäsong för till exempel influensavaccin kan dock en del väntetid uppstå. På mottagningen vid Stockholms Centralstation finns också möjlighet att gå på läkarbesök och det är även där ett labb finns.

Vilka vacciner erbjuds?

Hos Svea Vaccin erbjuds de flesta vacciner man kan tänkas behöva. Här går det att få vaccinering mot sjukdomar som röda hund, stelkramp, difteri och mässling, men även flera resevacciner finns att få. Såväl kolera som tyfoid kan du få skydd mot, liksom vaccin mot hepatit A, B samt gula febern. Det här är dock bara några av de vacciner som erbjuds hos Svea Vaccin. Det finns även möjlighet att få oralt vaccin i form av Vivotif eller Dukoral mot kolera. Om du behöver hämta oralt vaccin åt någon annan behöver du ha med dig den personens id-handling.

Svea Vaccin vaccinerar även barn från nio månaders ålder. Dock har vissa vaccin en ettårsgräns.

Speciella vacciner

Svea Vaccin erbjuder också vacciner som inte tillhör grundvaccination eller resevaccination. Det rör sig till exempel om influensavaccin och vaccin mot lunginflammation. Det här är två sjukdomar som kan bli allvarliga eller rent av dödliga för äldre och personer i riskgrupper. Därför rekommenderas vaccination mot dem. Det är även möjligt att vaccinera sig mot TBE hos Svea Vaccin.

Bland de här vaccinerna finns också vaccin mot HPV eller livmoderhalscancer samt grundvaccineringar för barn.

Läs mer om influensavaccin och andra vaccin här.

När du besöker en mottagning

När du besöker Svea Vaccin får du alltid fylla i en hälsodeklaration om du inte varit på mottagningen innan. Det gäller oavsett om du ska resa eller inte. På hälsodeklarationen får du svara på frågor kring din eller ditt barns allmänna hälsa, och kring kända allergier.

Om du är sjuk när det är dags för din vaccinering får du vänta tills du blivit frisk. Ett undantag är om du har en vanlig förkylning. Då går det i regel bra att vaccineras i alla fall. Tänk dock på att många i riskgrupper besöker mottagningarna, särskilt ofta när det är dags för influensavaccin, och de kan bli väldigt sjuka av även lättare infektioner.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.