Självdisciplin – Kliv ur din bekvämlighetszon

Disciplin

Självdisciplin, konsten att kunna kliva ur din ”comfort zone” och sluta att ta beslut enbart baserat på din egen bekvämlighet. Det tycker jag är bra beskrivning på ordet självdisciplin, baserat på egna erfarenheter och från vad jag har hört från andra som själva är entreprenörer och ofta arbetar hemifrån.

Genom att sträcka dig över din egen bekvämlighet, så öppnar du möjligheten att få saker gjorde som verkligen behöver bli gjorda och genom att få saker avklarade stärker du på köpet ditt egna självförtroende. De flesta av oss entreprenörer, vet exakt vad som behövs göras i vår verksamhet, och vi är också kapabla till att göra det men många av oss, inklusive mig, har ibland väldigt svårt att disciplinera oss själva att göra något som för tillfället sträcker sig över vad some är bekvämt för tillfället. I och med detta så påverkas verksamheten negativt, och företaget presterar inte lika bra som om vi skulle ge 100% för att få arbetet gjort.

Vad kan då göras för att ändra detta tankesätt och få något gjort? Hur kommer du till nästa nivå, och ifrån din egna bekvämligheteszon? Nedan följer ett par steg, som kan hjälpa dig att förbättra din självdisciplin.

Ditt ansvar
Ett första steg att ta är att medge ditt eget ansvar. Skapa en översikt med vad du behöver göra för att din verksamhet ska bli framgångsrik, och erkänn för dig själv att du inte gör det du borde och att det är ditt eget fel.

Fastställ din avsikt
Vad vill du uppnå? Det är en fråga som hjälper dig att fastställa en avsikt med det du gör. En del av denna process är att sätta mål och inse hur viktigt det är med fasta mål i en affärsverksamhet.

Stressa inte
Ibland kan det ta tid att få vissa saker gjorda eller att uppnå ett visst mål, men du ska aldrig behöva känna dig stressad över att få saker gjorde. Försök att hitta en balans och ge det den tid det behöver.

Schemalägg ditt arbete
Om du verkligen har problem med att hitta en bra struktur i ditt arbete, så kan ett schema med arbetssessioner vara din räddning. Som egen företagare så föreslår jag att du bör arbeta minst 8 timmar om så behövs, och om du arbetar mer så kan du göra schemat mer flexibelt och sprida arbetssessionerna över en hel dag om du så önskar. Det är dock dumt att dela upp arbetspassen i mer än två, 4 timmars pass om du redan har problem att arbeta ordentligt.

Förutom att schemalägga dina arbetstimmar så bör du också lägga upp en prioriteringslista med vad som ska göra under ett visst arbetspass och vad som ska blir klart och när. När du sedan klarat av att fördigställa något så stryker du det bara enkelt från listan.

Undvik distraktioner
Det är väldigt viktigt att hitta en arbetsplats där risken att du blir störd av något är minimal. Störningsmoment inkluderar familjemedlemmar, TV-apparater och annat som hindrar dig från att fokusera på din arbetsuppgift till 100%.

Som med allting du gör så kommer det att komma tillfällen där du inte alls känner för att göra det, och du kommer att komma på ursäkter till dig själv för att undvika det. Fall INTE för det utan erbjud dig istället något incitament, och tänkt på vad du kan göra när pengarna börjar rulla in. Kanske unna dig en kryssning i karribien eller köpa en ny TV. Vad det än är du arbetar för, och vilken nivå du än lägger det på, så hjälper det dig garanterat att blir inspirerad att fortsätta.

Det finns inga genvägar till framgång, det handlar om att arbeta hårt men om du följer tipsen ovan så underlättar det i alla fall något och du blir mer redo att ta dig vidare på vägen till framgång.

När du har kommit till nästa nivå av självdisciplin så kommer du att klara av nästan vad som helst, det enda som kan stoppa dig själv är du.

6 Comments on Självdisciplin – Kliv ur din bekvämlighetszon

  1. Mycket klokt och bra skrivet. Här fanns en hel del för mig att fundera över. Har en gång gjort ett schema över mitt arbete men saken är den är att jag är sååå dålig på att följa den.
    Ska göra ett nytt försök från och med nu!
    mvh / Håkan

  2. Håkan jag förstår dig. Inget av detta är lätt. Jag skriver om detta men det är inte alltid jag kan följa eller hålla det. Man är inte mer än människa tyvärr.

  3. Visa ord min vän! Jag tror att alla kan ta till sig det oberoende om man är företagare eller inte. För att nå dit man vill så krävs det självdisciplin, det finns helt enkelt inga genvägar.

    Och Andreas, tack för igårs metku, nästa gång ska jag banne mig spela själv!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Självdisciplin – att sluta vara bekväm | Nifesoj´s hundblogg

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*