100 resurser för Internetmarknadsföring

OBSERVERA ATT DENNA LISTA ÄR ÖVER 9 ÅR GAMMAL OCH ATT MYCKET HAR HÄNT SEDAN DESS!

Vare sig du är nybörjare eller jobbar professionellt med Internet som marknadsförings- och försäljningskanal så finns det otroligt mycket att hela tiden uppdatera sig om och hålla koll på. Denna guide och resurslista riktar sig till alla, men kommer troligen göra mest nytta för dig som precis kört igång eller funderar på att börja jobba med Internetmarknadsföring för ditt företag.

Åsikterna och rekommendationer i denna lista bygger på mina personliga erfarenheter av företagen och personerna som listas. Där jag har för lite information eller erfarenhet av företaget eller personen ifråga så har jag bett branschkollegor säga sitt och gett Google en möjlighet att berätta mer. Det är svårt att göra en sådan här lista komplett, som ni säkert förstår.

Domännamn och webbhotell

Valet av domännamn är viktigt. Det är via detta du till stor del kommunicerar om ditt företag på nätet. Därför är det viktigt att skydda ditt företagsnamn, produktnamn och varumärken genom att registrera domännamnen för dem och det innan någon annan gör det. Min rekommendation är att åtminstone registrera .se, .nu och .com för verksamhet på den Svenska marknaden. Ett bra och enkelt domännamn ger helt enkelt stora fördelar vad gäller marknadsföring.

Ett webbhotell är ditt hem på nätet vilket betyder att det är extremt viktigt att hitta en leverantör som verkligen kan leverera det som de förväntas leverera. Vilket här betyder bra upptid, snabb respons och grym support för allt som rör hostingen av ditt domännamn och din hemsida. Detta är en otrolig djungel med väldigt många oseriösa och halvdana aktörer

Glesys

Frågar du branschfolk om Glesys och deras tjänster där VPSer ligger i fokus så får du endast positiva svar. Samma gäller från mig som nu testat dem under ett par månader. Jag ger högsta betyg för bemötande, support och för de tjänster de leverarar.

Besök Glesys | Mer information om företaget

Scorpion Data

När folk frågar om webbhotell så svarar jag alltid ”Ta dig en titt på Scorpion Data”. Deras webbplats eller kontrollpanel imponerar inte. Men det som ligger bakom med support och service är helt otroligt.

Besök Scorpion Data | Mer information om företaget

City Network

En spelare som varit med ett tag men som sedan en tid har kommit fram i rampljuset ordentligt. Bra bemötande och stabila tjänster.

Besök City Network | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Loopia

Den gamla jätten som jag istort sett helt lämnade mycket besviken för något år sedan har återigen vuxit i mina ögon. De verkar ha tagit sig i kragen lite och växt i sin alldels för stora tröja och kan nu leverera bra tjänster igen.

Besök Loopia | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Binero

Jag har alltid pushat för Binero men de har sjunkit något på min Bästa webbhotell lista. De hostingtjänster de levererar har alltid varit och är fortfarande bra, men ett par händelser under året som drabbat mig och en bristfällig och seg kontrollpanel kan fler än jag vittna om, vilket inte gör det bättre. Trots detta så rekommenderar jag dem fortfarande, för jag tror det kan vara en tillfällig svacka. De är inte längre i toppen på min lista men jag ger dem en chans till.

TIllägg: Sedan jag skrev texten ovan om Binero så har det hänt en del som ökar mitt betyg på detta webbhotell, men jag vill ändå uttrycka mina åsikter ovan.

Besök Binero | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Oderland

Jag har precis själv börjat testa deras tjänster och har för lite erfarenhet för att kunna uttala mig men vad jag hört och läst om dem så finns det nästan bara positiva erfarenheter.

Besök Oderland | Mer information om företaget

Domainz

En mycket genomtänkt domännamnshanterare. Även fast du inte äger så många domännamn så kan det vara bra att få bättre koll.

Besök Domainz

Miss Domain

Har hängt med länge nu och är en av de självklara marknadsplatserna för andrahandsmarknaden för domännamn.

Besök Miss Domain | Mer information om företaget

SEDO

Den internationella jätten. Här sker en hel del stora försäljningar av domännamn.

Besök SEDO | Företaget på Twitter

NeWare

En av de få aktörer som publikt erbjuder snapback av .se. Det klagas en del på brist på svar på mail skickas. Vilket jag själv upplevt det senaste halvåret.

Besök NeWare | Mer information om företaget

Frobbit

Rekommendationer av detta bolag kommer från många tunga namn i branschen. Visst deras webbplats är inte alls säljande i mångas ögon men kompetensen och systemet bakom ska vara utan dess like.

Besök Frobbit | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Domain Tools – Hitta ditt nästa domännamn

Ett fränt verktyg som söker av webbplatser och presenterar vilka ord på sajten som är lediga under .se.

Besök Domain Tools


E-handel

För dig som vill börja sälja på nätet finns det många vägar att gå. I denna kategori beskriver jag ett par resurser som kan få dig att komma igång enkelt och snabbt. Vare sig du vill sälja dina halsband du gör på hobbynivå eller har en etablerade ”offlinebutik” med tusentalsprodukter så behöver inte tröskeln för att komma igång med e-handel vara så hög.

Mikrobutik

Ett intressant och nytt ehandelskoncept. Gå in och skapa en mikrobutik direkt och kom igång med din försäljning på några minuter.

Besök Mikrobutik

Ehandel.se

En grym resurs för dig som ska dra igång en nätbutik. Här finns forum, artiklar och bloggar bland annat för dig att gräva ner dig i.

Besök Ehandel.se | Mer information om företaget

WordPress Ecommerce

Ett utmärkt system för dig som relativt snabbt och billigt vill komma igång med ehandel. Systemet är en koppling till det populära publiceringssystemet WordPress. Det kan dock behövas en del modifieringar för att den ska passa för en satsning mot den svenska marknaden och då rekommenderar jag konsulterna på Visiblo, som har jobbat mycket med detta system.

Besök WordPress Ecommerce

E-butik

Denna ehandelslösning har funnits tillgänglig för ehandlare i dryga 10 år. Och jag har minnen från dem som en framstående aktör från det första året jag drog igång min verksamhet på nätet, vilket var för ca 8 år sedan. Emligt E-butik så lanseras deras nya ehandelslösning inom några månader. Ska bli spännande att se.

Besök E-butik | Mer information om företaget

Starta butik

Har levererat nätbutikslösningar i många år.

Besök Starta butik | Mer information om företaget

WPbutik.se

En nätbutik utvecklad med WordPress som grund, anpassad för den svenska marknaden.

Besök WPbutik


Affiliatemarknadsföring

Att bara betala för resultat det låter väl som en situation alla tjänar på? Det stämmer. Prestations- eller resultatbaserad marknadsföring har effekten att alla arbetar hårt för att nå bästa reultat. Annonsören, annonsnätverket och affiliaten. Alla vill tjäna pengar. Win-win-win situation som ger bästa resultat.

Tyvärr är branschen drabbad av mycket lyckosökare, bluffmakare och affiliate-nätverk som inte alltid ställer sig bakom sina affiliates

Adtraction

En relativt ny aktör som tar mer och mer marknadsandelar. Har fått in många stora varumärken i sin portfölj redan. En av de största fördelarna enligt mig är deras rena och välstrukturerad kontrollpanel. Det är inte vanligt i denna bransch kan jag meddela.

Besök Adtraction | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Adrecord

Ett affiliatenätverk som ännu inte har lanserats men där jag har kunskap om kompetensen bakom och vill därmed rekommendera nätverket redan nu, så håll ögonen öppna. Gå in och föranmäl dig redan nu!

Besök AdRecord

Affiliatestart

Ett trevligt verktyg som kopplar ihop statistiken från olika affiliatenätverk och presenterar det på ett ställa.

Besök Affiliatestart

Svenska Affiliates

Ett initiativ för att samla alla Svenska affiliates. Tillsammans är vi starka mot jättarna.

Besök Svenska Affiliates

Affiliate SM

En tävling som inte riktigt slagit så mycket som den kunde ha gjort men jag tror att nästa gång den hålls så tar vi den till en helt annan nivå. Detta är alltså SM i att konvertera sin trafik för ett specifikt affiliateprogram under en tävlingsperiod.

Besök Affiliate SM

Zanox

Det tyska affiliatenätverket som är ett av Europas ledande. Har etablerat sig bra på Svenska marknaden och arbetar mycket nära sina affiliates. De har en bit kvar men är verkligen på god väg. Jag gillar dem mycket.

Besök Zanox | Mer information om företaget | Företaget på Twitter

Commision Junction

Ett affiliate-nätverk med ett väldigt bra Sverigekontor. Jag jobbar inte så aktivt med CJ längre för egen del men har en del ruljans där ändå och det har aldrig varit några problem vad gäller support och service. Ännu en av mina favoriter.

Besök Commision Junction

Tradedoubler

 


Börja blogga

En blogg är ett bra första steg i att bli mer öppen i din kommunikation mot dina kunder.

WordPress

WordPress är det ultimata verktyget för dig som vill börja blogga. Det har allt och lite till.

Besök WordPress

Börja blogga

På börjablogga.se finner du allt det du behöver för att komma igång med ditt bloggande. Om du sedan önskar hjälp med din bloggsatsning så finns grundaren Cylinder Labs tillgängliga för konsultuppdrag.

Besök Börja Blogga

Twitter

Den mikobloggsplattform där du ska finnas och representera ditt företag.

Besök Twitter

Bloggy

En svensk uppstickare som jag personligen gillar väldigt mycket men som verkar ha tappat en del aktivitet. I alla fall i min krets. Det hoppas jag det blir ändring på.

Besök Bloggy

Twingly

Erbjuder många trevliga verktyg som gynnar dig som bloggare.

Besök Twingly

Pusha

Skriv något grymt bra så kommer Pusharna göra ditt inlägg rejält hett och du får lite trevlig trafik och uppmärksamhet levererat.

Besök Pusha

Blogvertiser

En möjlighet att få betalt för att skriva dina åsikter om företag och produkter.

Besök Blogvertiser


Rekommenderade webbyråer,reklambyråer, SEO-bolag och konsulter

Bland dessa tusentals webbyråer och konsulter, stora och små, så kan det vara väldigt svårt att ta ett beslut gällande vilket företag som är rätt för din webbsatsning. Det är därför viktigt att verkligen avsätta tid för att kolla upp företagen och dess metoder och ta in offert från flera aktörer. Så lita inte på telefonsäljaren som ringer dig och lovar dig position 1 på vilken sökterm du vill och tro inte att ett företag är bra för dig bara för att de listas som nummer ett i sökresultaten för SEO-bolag.

Carnaby

En webbyrå som jag utan att fundera skulle rekommendera. Deras sammansättning av experter på olika områden är riktigt grym och deras kundcase visar på att de verkligen kan leverera.

Besök Carnaby | Mer information om företaget

Iconvert

Det här företaget vet vad de gör och med Simon Sundén i spetsen för grundandet av verksamheten kan du som kund känna dig att du är i säkra händer. Har du läst en tidning på senaste tiden som tar upp något om webben? Ja, då läste du troligen ett expertutlåtande från Simon.

Besök Iconvert | Mer information om företaget

Honesty

Numera finner du ovan nämnda Simon Sundén på reklambyrån Honesty där han tar med sig sin kompetens inom sökmotoroptimering, sociala medier och PR och tillför en behövlig krydda till branschen.

Besök Honesty | Mer om företaget

Christian Rudolf

Länktrollkarl med otrolig känsla för det här med SEO. Prata med Christian om du behöver en individ som brinner för Internet och som vet vad han sysslar med.

Kontakta Christian | Christian på Twitter

Elmeta

Örebroföretaget Elmeta som drivs av Jonny Elofsson, som enligt mig är en av Sveriges skarpaste vad gäller sökmotoroptimering och affiliatemarknadsföring.

Besök Elmeta

Webpal

Bäst i Sverige på WordPress? Ja, i alla fall en av de bästa. Webpal drivs av Niklas Olsson som besitter kompetens inom marknadsföring, design och programmering.

Besök Webpal | Företaget på Twitter

Pineberry

Ett SEO-bolag med bland annat den kompetenta Magnus Bråth som SEO-konsult.

Besök Pineberry | Mer information om företaget

Traffic Light

Webbyrån i Stockholm som drivs av Martin Peterffy. Martin är kreativ i sina kreationer och levererar alltid kvalitet.

Besök Traffic Light

Marketing Lab

Drivs av Per Gustafsson och skulle jag rekommendera dig att anlita Per inom något så är det  framför allt affiliatemarknadsföring. Här besitter han kompetens baserad på egen erfarenhet som affiliate och han har dessutom experimenterat med sina metoder på flera marknader i världen. Vilket ger ett grymt läge inför expansion.

Besök Marketing Lab

Utomic

Kalmarföretag med webbyrå verksamhet. Vassa på allt från SEO till programmering.

Besök  Utomic

Din Webb

Webbyrå i Stockholm med en mycket bra och tydlig inriktning anpassat för de mer ovana beställarna av webbtjänster. Jag är bekant med Johan Åberg som står bakom bolaget och har ett par gånger pratat med honom om alla dessa processer och det kommer alltid mycket vettigt ur hans mun.

Besök Din Webb

Dream Builders

Mitt egna bolag. Kanske skär sig lite för er att jag rekommenderar mig själv men jag anser att vi besitter den kompetens och de resurserna som krävs för att platsa här.

Besök Dream Builders |  Mer information om företaget


Branschforum

Diskussionsforum är extremt bra resurser både vad gäller att lära sig och uppdatera sig inom marknadsföring . Branschforum är också umärkta för att representera dig och ditt företag.

Affiliate-forum

Stället att hänga på som affiliate-marknadsförare. Både för affiliates och annonsörer.

Besök Affiliate-forum

SEO-forum

I grunden är inriktningen sökmotoroptimering men det finns gott om utrymme att diskutera de flesta delarna av webben.

Besök SEO-forum

Webmaster Network

Väletablerat webmaster-forum med många aktiva medlemmar. Webbverksamhet i allmänhet diskuteras här.

Besök Webmaster Network

Digital Point

Ett internationellt forum där det diskuteras och säljs webbtjänster.

Besök Digital Point

Site Point

Ett till internationellt forum med samma intriktning som Digital Point.

Besök Site Point


Bloggar att läsa

Det finns många branschbloggar som är värda att läsa, eller jag skulle vilja säga viktiga att läsa istället. Allt från grundläggande fakta och tips om Internetmarknadsföring till mer hard core-grejer hittar ni på följande bloggar som jag från hjärtat rekommenderar.

Disruptive

En blogg skriven av de sanna Internetälskarna Christian och Peter.

Besök Disruptive

Dan Nilsson

Dan är proffs på ehandel och älskar att provocera mellan varven vilket gör hans blogg extremt underhållande samtidigt som den är lärorik.

Besök Dan Nilsson

Jonny Elofsson

Som nämnt tidigare extremt duktig på affiliatemarknadsföring och pratar rätt så öppet om metoder och experiment.

Besök Jonny Elofsson

Judith Wolst

Läs och lär är typ det jag har att säga. Smartare människa inom detta område är svårt att hitta.

Besök Judith Wolst

Simon Sundén

Mycket om sökmotoroptimering och sociala medier. Alltid något givande att läsa.

Besök Simon Sundén

Nikke Lindqvist

En person med lång erfarenhet av allt som har med Internetmarknadsföring att göra. Allt från konkreta SEO-tips till granskande av branschen.

Besök Nikke Lindqvist

Jesper Åström

Hardcore SEO-snubbe som skriver om rätt tunga saker. Skriver på engelska.

Besök Jesper Åström

Tommy K Johansson

En auktoritet vad gäller att tjäna pengar på att blogga och på nätet överhuvudtaget .Skriver dock mycket om teknik och så utöver det mest relevanta för oss.

Besök TKJ

Peter Forsman

Mannen som tar det här med kunskap om domännamn och handel med dessa till en helt annan nivå.

Besök  Peter Forsman

SEO Book

En grym resurs för dig som arbetar med SEO. Förutom en bra och givande blogg så finns det ett gäng tunga gratis verktyg.

Besök SEO Book

PPC Hero

En blogg som hjälper dig få kolla på och hålla dig uppdaterade om PPC.

Besök PPC Hero

Anders Granström

Effektivisering och konverteringsoptimering är denna kille mycket intresserad av. Finns lite aktiva case på bloggen men behöver bli lite fler.

Besök Anders Granström

Adwordsbloggen

En blogg skriven av Sylvia Oppenheim om Adwords och PPC.

Besök Adwordsbloggen

Jonathan Volk

En amerikansk super affiliate som delar med sig av tips och sin verksamhetshistoria.

Besök Jonathan Volk

Zac Johnson

Ännu en supper affiliate från USA som även han skriver bra om affiliatemarknadsföring.

Besök Zac Johnson

 


Statistik och analys

Detta är så klart en mycket viktig del av Internetmarknadsföringen. Och glädjande nog finns det väldigt mycket nyttigt att mäta för oss som arbetar med webben, som många andra medier inte kan.

Google Analytics

Gratis statistikverktyg från Google som ger detaljerad statistik som presenteras på ett bra och tydligt sätt.

Besök Google Analytics

Yahoo! Site Explorer

Verktyg där du kan kolla antalet inlänkar till din webbplats.

Besök Site Explorer

Google AdWords Sökordshjälpmedel

Här kan du kolla antalet sökningar på Google för ett specifikt sökord.

Besök Sökordshjälpmedel

Woopra

Woopra är ett mycket trevligt statistikverktyg som ger dig informationen i realtid.

Besök Woopra

Crazy Egg

Ett verktyg som hjälper dig förbättra din webbplats genom att ge dig information om var dina besökare klickar på sajten.

Besök Crazy Egg

Statcounter

Ett välanvänt gratis statistikverktyg som troligen ger dig allt det du behöver.

Besök Statcounter

Linkscape

Kolla MozRank och länkar till din sajt. Deras PRO-version ger mer saftig information.

Besök Linkscape

Backlink Watch

Kolla vilka inlänkar du har till din webbplats och vilken ankartext som använts.

Besök Backlink Watch

WebCEO

Avancerat SEO-verktyg.

Besök WebCEO


Epostmarknadsföring

Vare sig det handlar om att få folk att anmäla sig till ditt nyhetsbrev via din sajt eller att bearbeta epostleads så är det viktigt att du har tillgång till ett verktyg som kan hantera det du ska göra utan problem.

Get a newsletter

Ett mycket trevligt nyhetsbrevsverktyg som är under aktiv utveckling och det kommer nya trevliga funktioner hela tiden.

Besök Get a newsletter

MailChimp

Efter en förfrågan i sociala medier så var detta ett av de mest omnämnda.

Besök MailChimp


Böcker att läsa

Det finns så klart väldigt mycket litteratur inom ämnet Internetmarknadsföring och här nedan presenterar jag ett par av dessa som jag fått rekommenderat till mig.

The Psychology of Economic Decisions

En bok som tar upp det här med psykologin kring köpbeslut och kan hjälpa dig med din konverteringsoptimering.

Köp boken

Call to Action

En bok om ”conversion rate marketing”. Har rekommenderats till mig av många.

Köp boken

Smashing WordPress

En bok som tar med dig över gränserna, och låter dig ta WordPress till nya höjder.

Köp boken


Innehåll är kung

Att fylla sin webbplats med relevant och kvalitativt innehåll vad gäller text och bilder är viktigt i både användar- och sökmotorsynpunkt.

Contentor

Driver skribenttjänster och levererar enligt många källor bra kvalitet. Förutom Svenska finns även Danska och Tyska. om det marknaderna lockar er.

Besök Contentor

iStockPhoto

En bildbank där du kan köpa rättigheter att använda bilder. Grymt stor katalog.

Besök iStockPhoto

Stock Exchange

Gratis bilder att ladda ner. Kolla dock vilka rättigheter du har för den specifika bilden du laddar ned innan du använder den kommersiellt.

Besök Stock Exchange

Writers

Erbjuder skribenter och översättningstjänster.

Besök Writers


Event du bör närvara på

Det finns väldigt många bra branschevent inom Internetmarknadsföring och här har du en utmärkt chans att utbilda dig, uppdatera dig och nätverka bland branschkollegor.

24 hour business camp

Extremt populärt event där deltagarna ska skapa ett projekt på 24 timmar.

Besök 24 hour business camp

Search Meet

Träff med föreläsningar och mingel för personer som arbetar med sök, internetmarknadsföring, reklam, sociala medier och pr i alla dess olika former.

Besök Search Meet

Webbdagarna

Besök Webbdagarna

Internet Marketing Conference

En konferens som är inne på sitt tioende år.

Besök Internet Marketing Conference

Mini Geek Camp

Ja, här måste du ju vara en Mini Geek för att delta.  Men om du är det, så var där nästa gång det anordnas!

Besök Mini Geek Camp

Internet Expo

Mässa som täcker mycket och anordnas i flera stora städer.

Besök Interner Expo

Geek Girl Meetup

Konferens för kvinnor med passion för webb och entreprenörskap. Spännande helt klart, och populärt som jag förstår det.

Besök Geek Girl Meetup

Övriga event

Och för dig som vill ut och resa lite och gå på internationella event och mäsor, så finns en bra eventkalender här:

http://www.topseos.com/search-engine-marketing-conferences

Och en mer komplet lista över event får vi från Internet World:

http://internetworld.idg.se/2.1006/1.286731/har-ar-internetkonferenserna-2010

About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

36 Comments

 1. Det var en gedigen lista. 🙂 Hittade faktiskt en del länkar som ska undersökas vidare.

  Kan rekommendera Oderland som webbhotell. Har varit kund i över 5 år. Bra uptid och bra support.

 2. Wow är enda ordet jag kan komma på! Många namn man känner igen men bra tips om ett antal nya jag inte varit och besökt. Tackar för att City Network fick en liten plats också – det uppskattas!

 3. Hej, ja jag säger som Peter, det är en ära att få vara med på listan. Jag blev väldigt glad när jag såg Domainz på listan!

  ha det gott så hörs vi vidare!

  Vänligen,
  Fredrik Näs

 4. Bra inlägg! Gillar verkligen boktipsen. De sväljs med hull och hår. Visste att det skulle löna sig att ha bloggen i rss-läsaren 🙂

 5. Tack!
  En del gammalt, en del nytt och så en hel del bortglömt – en nyttig lista
  Nu gäller det att börja jobba …

 6. En riktigt tung lista! Imponerande sammanställning webbmarknadsföringsresurser, här finns säkert något nyttigt för de allra flesta.

 7. En kanonbra lista Andreas! – även om jag gärna hade sett oss på plats i den 😉

  Hur länge har du arbetat på denna? Skall helt klart länka till den så fort jag hinner skriva nästa blogginlägg i min privata blogg!

 8. Som sagt. Wow! Fantastisk bloggpost och jag är hedrad över att vara omnämnd. Jag vet också själv hur jobbigt det är att sammanställa den här typen av rekommendationer, och du kommer med tiden märka hur jobbigt det är att hålla dem uppdaterade med färska data…

  Men det är det värt. Den här listan är ett givet bokmärke och jag kommer genast hänvisa vidare till den från min rekommendationspostning från i somras.

 9. Det här skulle man ha läst innan man började, hade sparat en några timmar. =)

 10. Hej Andreas, vi är i läget att komma igång med vår närvaro på Internet. Tror att denna lista är av värde och kommer följa upp en del av rekommendationerna. Tack för en finfin sammanställning och lycka till med dina projekt. Mvh Johan

 11. Hej Andreas, googlade på internetmarknadsföring och hamnade här. Tack för en bra lista. Jag kommer att rings några av webbyråerna för vidare diskussioner, då jag behöver hjälp med deras tjänster. Finns inget bättre än en personlig rekommendation. Mvh Oscar

7 Trackbacks / Pingbacks

 1. Niclas på Internet January 25th
 2. Andreas Bard skapar lista på svenska resurser på Internet. | City|Network - Webbhotell och Serverdrift
 3. jardenberg kommenterar – 2010-01-26 — jardenberg unedited
 4. Verktygen för dig | SuperAndy om effektivisering
 5. Resurslista för Internetmarknadsförare — Jonny Elofsson
 6. Veckans länktips – Vecka 4 | Andreas Eriksson - Baronen
 7. Låt mig rekommendera lite bra SEO-folk

Kommentarerna är stängda.